Corona in Amazone mede verspreid door goudzoekers

Uit Wikinieuws
Yanomamö-kinderen

2 juli 2020 

In Brazilië zijn in een dag meer dan duizend mensen overleden aan het coronavirus, wat het dodental in het land op 60.000 brengt. Het virus woedt niet alleen in de stedelijke gebieden, maar is ook doorgedrongen tot het Amazoneregenwoud. Garimpeiro's, oftewel Brazilianen die in de informele goudwinning werken, hebben een grote rol in de verspreiding van het virus. Er zijn al 112 inheemse volken getroffen door corona; het dodental onder inheemse Brazilianen is opgelopen tot meer dan vierhonderd. Het leger wordt nu ingezet om de verspreiding tegen te gaan, onder meer door het uitdelen van mondkapjes en het uitvoeren van testen. Om toegang tot deze zorg te hebben reizen inheemsen van het volk Yanomamö vier uur af om het leger te bereiken. Onder dit volk zijn nog geen besmettingen bekend.

De Braziliaanse garimpeiro's houden zich niet alleen op in Brazilië zelf, maar zijn ook afgereisd naar Suriname om goud te zoeken in het Lawagebied. In een van de Braziliaanse goudzoekersdorpen, Antonio do Brinco, werd afgelopen weekend een uitbraak vastgesteld. Hier hebben 36 mensen het virus opgelopen; in alle gevallen gaat het om personen van Braziliaanse afkomst. Deze regio, het woongebied van de inheemse Wayana-bevolking, is inmiddels het epicentrum van de coronacrisis in Suriname. Theo Jubitana, leider van veel inheemsen in Suriname, vreest een uitbraak onder zijn mensen omdat zij een minder sterke weerstand hebben dan mensen met een andere etnische achtergrond. Hij herinnerde ook aan een uitspraak van president Bouterse, dat bij een uitbraak in het Surinaamse Amazonewoud de inheemsen "bij bosjes kunnen doodgaan." In Suriname is het totale aantal doden nog beperkt gebleven tot dertien. Sinds begin juni heerst hier echter een tweede golf en is het aantal besmettingen sterk opgelopen.

In Peru is er net als in Brazilië sprake van een groot aantal besmettingen. Ook hier is de inheemse bevolking zwaar getroffen. Naast een zwak immuunsysteem geldt onder de inheemsen ook dat ze op allerlei gebied achtergesteld zijn ten opzichte van mensen in de bevolkte gebieden. Een verlies dat hier bij is gekomen, is de dood van de inheemse leider Santiago Manuin Valera (es). Hij was een voorvechter van de bescherming van de gronden-rechten in de Amazone. Hij overleed gisteren aan het virus. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie schat dat in het gehele Amazoneregenwoud 20.000 mensen zijn besmet met het coronavirus.

Bronnen[bewerken]