Chinese minister stapt op na benzeenvervuiling

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 december 2005 

Chinese minister stapt op na benzeenvervuiling

De Chinese minister van Milieu, Xie Zhenhu, is afgetreden. Volgens de staatstelevisie is dit naar aanleiding van de giframp vorige maand. Door een ontploffing in een chemische fabriek stroomde 100 ton giftig benzeen in een rivier.

Het vervuilingsschandaal in het noordoosten van China heeft de Chinese minister van Milieu vrijdag zijn baan gekost. Door een ontploffing op 13 november in een chemische fabriek stroomden tonnen kankerverwekkend benzeen in een rivier.

Daardoor konden miljoenen mensen vorige week geen kraanwater drinken. Xie Zhenhua, die zelf aftrad, is opgevolgd door de directeur van het Chinese staatsbosbeheer. Het agentschap noemde geen reden voor het plotselinge vertrek van Zhenhua, maar volgens de Chinese televisie is zijn ontslag een direct gevolg van het milieuschandaal. De tientallen kilometers vervuild water slingeren zich momenteel door streken met miljoenen bewoners richting Rusland.

Verdund

Xie bracht de autoriteiten in Moskou pas op 22 november op de hoogte van de naderende stroom gif. Hij ging er destijds van uit dat de chemicaliën vanzelf door het rivierwater verdund zouden worden, en het dus niet te laat was om de Russen te informeren.

Het buurland zit inmiddels met de naderende stroom benzeen in zijn maag. De autoriteiten van de stad Chabarovsk gaan waarschijnlijk een kanaal afsluiten om te voorkomen dat het vervuilde water door hun stad zal stromen. De rivier, die dan is overgegaan in de Amoer, bereikt de stad in het uiterste zuidoosten van Rusland vermoedelijk tussen 9 en 11 december.

Een Russische functionaris liet vrijdag weten dat het gif waarschijnlijk ook de Japanse kust zal bereiken. Boris Voronov van een instituut voor waterbeheer en milieu zei dat er grote kans is dat het vervuilde water via de Japanse Zee richting Japan stroomt.