Burger reporters van OhmyNews komen bijeen in Seoul, Korea

Uit Wikinews
Ga naar: navigatie, zoeken
OhmyNews stichter Oh Yeon Ho verwelkomt burger reporters op donderdag.

24 juni, 2005, Seoul

Meer dan 300 "burger reporters", afkomstig van landen van zo ver als Chili en Noorwegen komen samen op de OhmyNews Internatinale Burger Reporters forum van 23 tot 26 juni, 2005 in Seoul. nl:OhmyNews is een van de meest populaire Zuid Koreaanse nieuws websites, en heeft een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van de hervormende president Roh Moo-hyun. In tegenstelling tot traditionele nieuwsbronnen staat OhmyNews elk persoon met een internet verbinding toe verhalen toe te voegen. Een groep profesionele journalisten bekijkt de binnenkomende bijdrage en beslist welke verhalen gepubliceerd worden.

Het project sponsort het forum om zijn Engelse editie te promoten, dat officieel in Mei 2004 werd gelanceerd. Burger reporters die Engels schrijven wisselen ideëen en verhalen uit en proberen te begrijpen hoe de Koreaanse editie werkt. De conferentie wordt gesponsord door Koreaanse bedrijven als Samsung, SK Corporation, LG, Yuhan-Kimberly en Asian Airlines.

OhmyNews burger reporters houden hun nationale vlag vast in een ceremonie op vrijdag avond.

Evenementen

Onder de sprekers bevinden zich Ken Takeuchi, president JanJan, Shintaro Tabata, hoofd van de niewsservice bij het Japanse Livedoor, professor Clyde Bentley van de universiteit van Missouri en MyMissourian.com, professor Neil Thurman van City University London, Jeremy Iggers van de Minneapolis Star Tribune en Erik Möller van Wikinews.

Deelnemers van de conferentie worden verwelkomd door OhmyNews stichter en CEO Oh Yeon Ho op donderdag avond. Op vrijdag tourden ze even door Seoul's technologie sector, inclusief een bezoek aan de "Ubuiquitous Dream" tentoonstelling en Samsung's technolgie showroom. "Ubiquitous Dream" demonstreert Korea's concept van alomaanwezige informatica, inclusief koelkasten die op internet aangesloten zijn, huishoud robotten en stem herkenning. Hierna gingen de aanwezigen naar de OhmyNews nieuws ruimte, waaronder een een studio die gebruikt wordt voor het maken van streaming video.

OhmyNews nieuws ruimte. Hier bekijken betaalde profesionele schrijvers de bijdragen en schrijven ook zelf.

Bezoekers kregen de kans een kijkje te nemen bij de Cheonggyecheon restauratie, waar een rivierbed wordt veranderd in een weg met parken en fonteinen. De project manager van de restauratie gaf een kort overzicht van de werkzaamheden, en de burgemeester van Soul Lee Myung Bak zette kort zijn idee uit over de ontwikkeling van de Koreaanse stad.

Aan het einde van de evenementen vrijdag kwamen de sprekers en burger reporters elkaar tegen in de grote balzaal van het COEX Conventie en Tentoonstellings Centrum. Oh Yeon Ho gaf een korte maar gepassioneerde toespraak over het project: "We zijn van verschillende landen en veel van ons hebben verschillende huidskleuren, maar we hebben een zaak gemeen: elke burger is een journalist." Hij zei dat burger journalisme "onderhoudbare zakelijke modellen" nodig heeft om te overleven. OhmyNews wordt gefundeerd door advertenties een abbonementen. Hij legde ook uit dat verschillende burger journalsime projecten moeten samenwerken, en kondigde hiertoe de oprichting van een globale alliantie aan.

Na Oh's toespraak gaf de Minister van Informatie en Communicatie van Zuid Korea Chin Dae Je een toespraak over allomtegenwoordige informatica en de toekomst van de ICT sector in Korea. Tenslotte vertelden diverse burger reporters, waaronder een 11 jarige van Utah, hoe ze zich bij OhmyNews aangesloten hebben en participeerden in groep fotografie en een vlag ceremonie.

Afbeeldingen gallerij


Originele reportage
Dit artikel bevat origineel journalisme door een freelance reporter. Zie de overleg pagina voor details.

Originele Reportages worden vertaald in het Wikinews Original Reporting Translation Network (WORTNET).

Sources