Bosbranden in diverse delen van Californië, Paradise geheel verwoest

Uit Wikinieuws

14 november 2018 

Beeld gemaakt door een Landsat-satelliet

Op diverse plekken in de Amerikaanse staat Californië woeden sinds vorige week donderdag hevige bosbranden. Doordat het aanhoudend droog is in het gebied in combinatie met een harde wind, terwijl het de afgelopen zomer bovendien bijzonder heet was, greep het vuur razendsnel om zich heen. De branden in het noorden van Californië zijn het ergst, deze hebben de wat verhullende naam Camp Fire gekregen. Het officiële dodental als gevolg van Camp Fire staat nu op 48, de meeste doden vielen in Butte County. Vele duizenden gebouwen zijn verwoest, vooral woningen. Zo'n 200 mensen worden nog vermist. Inmiddels is Camp Fire de meest verwoestende en dodelijke brand in de geschiedenis van Californië.

Een stadje van ca. 30.000 inwoners met de in dit verband wat opmerkelijke naam Paradise is nagenoeg volledig door de vlammen verwoest. Naar schatting staat hier nog maar zo'n 10 à 20% van de gebouwen overeind. In Paradise zijn de meeste doden gevallen. De slachtoffers zijn nog niet allemaal geïdentificeerd. Ook Malagia, Butte Creek Canyon en Butte Valley zijn geëvacueerd. De brandweer heeft inmiddels de bluspogingen opgegeven, omdat het onbegonnen werk blijkt. Men is er nu in hoofdzaak mee bezig om zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen.

De oorzaak van de branden is nog onduidelijk. Volgens Pacific Gas and Electric Company was er een probleem met een elektriciteitskabel.

Ook in het zuiden van Californië woeden grote bosbranden, onder meer in de buurt van Thousand Oaks en Malibu, waarvan het beroemde strand is geëvacueerd. Hier zijn tot nu toe minstens twee doden gevallen en meer dan 265.000 mensen zijn geëvacueerd. De branden hebben hier de naam Woolsey Fire (en) gekregen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft inmiddels gedreigd Californië de federale fondsen te ontzeggen. Volgens Trump zijn de branden de schuld van het bosbeheer, dat zijn werk niet goed zou doen.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: