Amsterdamse basisschool noodgedwongen dicht

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

27 september 2019 

Gisteren is bekend geworden dat de 16e Montessorischool Gaasperdam, een basisschool in Amsterdam-Zuidoost, per 1 januari dichtgaat. Hoewel het vaker voorkomt dat een school de deuren sluit, is het wel uitzonderlijk dat dit midden in een schooljaar gebeurt. De ouders van de leerlingen die op de school zaten, kunnen de komende weken een "top-3" van voorkeursscholen doorgeven, waarbij zal worden geprobeerd de groepen zoveel mogelijk bij elkaar te houden.

De directe reden voor de sluiting is volgens het schoolbestuur een tekort aan leerkrachten. De school werkte al enige tijd met ingehuurde leraren en zzp-leraren. Het almaar nijpender wordende lerarentekort is een probleem dat in heel Nederland speelt en naar verwachting de komende jaren alleen maar verder zal verergeren, waarbij dus nu het eerste "dodelijke slachtoffer" is gevallen.

Volgens minister van Onderwijs Arie Slob had de school na dit jaar sowieso dicht gemoeten, omdat er al voor het derde jaar op rij te weinig leerlingen waren. Een school moet in Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben om geld van het ministerie te kunnen krijgen.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?