Amerikaanse congresverkiezingen: Democraten winnen in Huis van Afgevaardigden

Uit Wikinieuws

7 november 2018 

De uitslag van de gisteren gehouden Amerikaanse congresverkiezingen is goeddeels bekend. De Democraten hebben een meerderheid behaald in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen behouden anderzijds hun meerderheid in de Senaat en worden hier zelfs nog wat groter.

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de uitslag een "historische overwinning" voor de Republikeinen, en schrijft het resultaat toe aan zijn eigen sterke politieke campagneteam. Dit ondanks het feit dat hij met deze uitslag als Republikein in het Huis van Afgevaardigden macht verliest. De uitslag betekent in de praktijk onder meer dat het voor het kabinet-Trump moeilijker wordt om bepaalde beslissingen doorgevoerd te krijgen. Anderzijds is door de Republikeinse overwinning in de Senaat bijvoorbeeld de kans toegenomen dat de rechterlijke macht verder hervormd gaat worden.

Trump heeft in een toespraak gezegd mogelijkheden te zien tot samenwerking met de Democraten waar het gaat om zaken als hervorming van gezondheidszorg en infrastructuur en het bouwen aan de Mexicaanse muur (en), waarvoor de plannen nog altijd in de koker zitten. Tegelijk heeft de president ook al dreigementen geuit aan het adres van de Democraten, als die van plan zouden zijn om zijn gedrag de komende tijd onder een vergrootglas te gaan leggen.

Gisteren waren tegelijkertijd ook de gouverneursverkiezingen, waarbij vooral opvalt dat de Republikeinen lijken te hebben gewonnen in de swing states Florida en Ohio. Een Republikeinse gouverneur in deze staten vergroot de kans dat Trump in 2020 opnieuw gekozen zal worden als president.

Bronnen[bewerken]