Abqaiq-complex met drones aangevallen, Iran ontkent betrokkenheid

Uit Wikinieuws
De betreffende regio
Het Khurais-olieveld, een van de getroffen doelwitten

16 september 2019 
Abqaiq, het grootste olieverwerkingscomplex van Saoedi-Arabië en mogelijk ook de grootste olieraffinaderij ter wereld, is in de nacht van vrijdag op zaterdag doelwit geworden van een aanval met drones en mogelijk ook raketten. Het meer landinwaarts gelegen olieveld Khurais (en) is eveneens getroffen. Na de aanvallen braken grote branden uit. Door de Amerikaanse regering vrijgegeven satellietbeelden wijzen uit dat er zeker 19 plekken getroffen zijn.

De aanval betekent een forse aderlating voor de Saudische economie aangezien de overheidsinkomsten er voor 90% afhankelijk zijn van olieproductie. Saudi Aramco moet zijn productie nu bijna halveren, wat neerkomt op een vermindering van zo'n 5 miljoen vaten per dag. Na de aanslag werd in eerste instantie aan persbureau Reuters gemeld dat de olieproductie en -export volledig was stilgelegd, maar dit is later weer tegengesproken.

De Houthi-rebellen in buurland Jemen (waar nog altijd een burgeroorlog woedt) plegen de laatste jaren vaker dit soort aanslagen op Arabische doelwitten, zoals schepen en pijpleidingen. In dit specifieke geval speelt er echter iets merkwaardigs: hoewel de Houthi's ook deze aanslag inmiddels hebben opgeëist, beschuldigen zowel Arabië als de Verenigde Staten Iran ervan achter de aanslag te zitten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo twitterde over een "ongehoorde aanval op de energievoorziening in de wereld". Pompeo acht de claim van de Houthi's ongeloofwaardig en zegt dat er geen enkel bewijs is dat de drones uit Jemen komen. De Houthi's zouden niet in staat zijn tot een aanval met een omvang van deze schaal. Midden-Oostendeskundige Paul Aarts vindt de conclusie dat Iran verantwoordelijk zou zijn te voorbarig. Iran ontkent zelf tot nu toe alle betrokkenheid. Als derde mogelijkheid is geopperd dat de aanvallen uit Irak zouden komen.

De spanning tussen de VS en Iran was met name de laatste maanden al sterk opgelopen[1] en neemt door dit nieuwe incident nog verder toe. Iran krijgt ook internationaal veel kritiek omdat het de Houthi's in hun strijd in Jemen steunt. Lindsey Graham, de senator voor South Carolina, riep zaterdag op om Iraanse olieraffinaderijen te bombarderen. Vooralsnog wordt niet verwacht dat het tot een oorlog tussen beide landen komt.



Bronnen[bewerken]

Op Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie