Naar inhoud springen

20 jaar celstraf geëist tegen Bouterse om Decembermoorden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 juni 2017 

20 jaar celstraf geëist tegen Bouterse om nauwe betrokkenheid bij Decembermoorden

De openbare aanklager in Paramaribo heeft 20 jaar cel geëist tegen de huidige president, Desi Bouterse, vanwege diens veronderstelde betrokkenheid bij de Decembermoorden.

De aanklager, Roy Elgin, ziet geen verzachtende omstandigheden. Hij zegt ook dat het niet uitmaakt of Bouterse ten tijde van de moorden wel of niet zelf aanwezig was in Fort Zeelandia, de plek waar de martelingen en executies op 8 december 1982 plaatsvonden. Hoewel Bouterse dit laatste zelf ontkent, valt uit talrijke getuigenverklaringen af te leiden dat hij er wel degelijk zelf bij was. En indien dit klopt, kan geenszins worden uitgesloten dat Bouterse ook zelf de trekker heeft overgehaald, al valt dit laatste waarschijnlijk onmogelijk nog te bewijzen. Voor de openbaar aanklager staat echter onomwonden vast dat Bouterse er hoe dan ook nauw bij betrokken was.

Het strafproces tegen Bouterse begon al in 2007, maar de voortgang werd sindsdien voortdurend belemmerd. In 2012 nam het Surinaamse parlement een speciale amnestiewet aan waardoor het hele proces werd opgeschort. Deze wet is vorig jaar door de Surinaamse krijgsraad weer verworpen, waarmee het proces alsnog doorgang kon vinden

Bronnen[bewerken]