Naar inhoud springen

2025-02 Nieuwsbrief Wikimedia België

Uit Wikinieuws
Nieuwsbrief februari 2025

OpenRefine: De Sleutel tot Schone en Gestructureerde Data

[bewerken]

Werk je met grote datasets en zoek je een efficiënte manier om ze op te schonen, structureren en te verrijken? Maak kennis met OpenRefine, een krachtige open-source tool voor data-experts, onderzoekers en archivarissen. Tijdens een recente Wikimedia-upload workshop op 11 februari onderzocht Meemoo hoe OpenRefine kan helpen bij het koppelen van data aan Wikidata, waardoor informatie beter herbruikbaar en toegankelijk wordt.

Wat maakt OpenRefine onmisbaar?

[bewerken]
  • Dubbele waarden automatisch opschonen - Bespaar tijd door inconsistente gegevens te detecteren en corrigeren.
  • Data verrijken met externe bronnen - Integreer aanvullende informatie uit verschillende databases.
  • Fouten snel opsporten en corrigeren - Voorkom slordigheden in je dataset.
  • Eenvoudig werken met Wikidata - Bewerken en aanvullen van items wordt een fluitje van een cent.

Wil je zelf aan de slag met OpenRefine? Ontdek de mogelijkheden op: 🔗 OpenRefine

Of ben je benieuwd naar toekomstige workshops en trainingen van Meemoo? Houd dan zeker de website in de gaten: 🔗 meemoo

Heb jij OpenRefine al gebruikt? We horen graag jouw ervaringen!

Wiki-editathon: danserfgoed

[bewerken]

Op woensdag 25 februari bracht STUK, in samenwerking met meemoo en Wikimedia België, liefhebbers van dans en erfgoed samen voor een inspirerende schrijfsessie. Het doel? Dans een prominentere plek geven op Wikipedia, ‘s werelds meest geraadpleegde encyclopedie.

De dag begon met een boeiende introductie door Bart Magnus (meemoo), die de deelnemers wegwijs maakte in de wereld van Wikipedia en hen de kneepjes van het schrijven van artikels bijbracht.

Vervolgens werden relevante onderwerpen en bronnen besproken, waarna de eerste schrijfoefeningen werden gemaakt. Deelnemers voegden nieuwe informatie toe aan bestaande pagina’s of werkten aan vertalingen.

Na een welverdiende lunchpauze werd de namiddag besteed aan redactiewerk, waarin volop werd geschreven, verbeterd en verfijnd.

In de loop van de namiddag werden maar liefst tien pagina’s bewerkt en werd er één volledig nieuwe pagina aangemaakt. En het werk stopt hier niet: verschillende deelnemers zetten de komende dagen de puntjes op de i van hun artikelen.

Het was een productieve en inspirerende dag waarbij dans erfgoed letterlijk en figuurlijk meer ruimte kreeg!

Wiki edit-a-thon : Danserfgoed
Wiki edit-a-thon : Danserfgoed

Nieuwe uitgave: Vrije kennis ontsluiten met Wikimedia!

[bewerken]

Wil jij bijdragen aan het toegankelijk maken van cultuur, erfgoed en natuur voor het grote publiek? Met onze vernieuwde handleiding, Vrije kennis ontsluiten met Wikidata, Wikipedia en Wikimedia Commons, leer je stap voor stap hoe je informatie kunt delen via de platformen van Wikimedia.

In dit praktische boekje ontdek je hoe je:

  • Informatie op Wikipedia kan aanpassen en nieuwe artikelen schrijft
  • Foto's, video's en audiofragmenten uploadt en correct gebruikt.
  • Wikidata-items aanmaakt en structuur aanbrengt in vrije kennis
  • Alles rechtengewijs goed regelt voor publicatie.

📖 Enkele hoofdstukken die aan bod komen:

  • Word een Wikipediaan - Zet je eerste stappen op Wikipedia
  • Ieder begin start met een Q-nummer - Ontdek de kracht van Wikidata
  • Aan de slag met Wikipedia - Maak kennis met bewerken, bronnen en stijl.

📚Goed nieuws! Iedereen die deelneemt aan één van onze schrijfsessies ontvangt gratis een exemplaar van dit boekje. Zo kun je meteen aan de slag met het delen van vrije kennis!

📥Download de handleiding.

Internationale Vrouwendag 2025 - Schrijf vrouwen de geschiedenis in!

[bewerken]

Wist je dat nog geen kwart van de Engelstalige Wikipedia-artikels gaat over een vrouw?  Daar brengen we samen verandering in!

Tussen 7 en 11 maart organiseren we schrijfsessies op verschillende locaties in Vlaanderen om meer vrouwen uit de schaduw te halen. Of je nu een ervaren schrijver bent of gewoon enthousiast om bij te dragen, je bent welkom!

Kom mee schrijven en help om de genderkloof op Wikipedia te dichten.

Data en locaties:

  • Antwerpen - Plantin Moretus - maandag 10/03/2025 (13:00 - 17:00)
  • Brugge - Openbare Bibliotheek - maandag 10/03/2025 (10:00 - 15:00)
  • Leuven - KADOC & Cemper (Mechelen) - maandag 10/03/2025 (10:00 - 13:00)
  • Gent - meemoo - maandag 10/03/2025 (11:00 - 16:00)
  • Gent - Industriemuseum - maandag 10/03/2025 (16:00 - 19:00)
  • Sint-Niklaas - Erfgoedcel Interwaas & Stadsarchief - dinsdag 11/03/2025 (09:00 - 12:00)

Meer informatie rond deze schrijfsessies kan je hier terugvinden.

Doe Mee met de Planetary Science Wiki Edit-a-thon! 🚀

[bewerken]

We zijn enthousiast om de Wiki 2025 Edit-a-thon aan te kondigen, een inspirerend initiatief georganiseerd door Europlanet en het Royal Belgian Institute for Space Aeronomy (BIRA-IASB)! In samenwerking met Wikimedia België en met steun van het Ernest Solvay Fonds (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) zetten we ons in om diversiteit in de planeetwetenschappen te bevorderen.

Wat kan je verwachten?

📖 Wikipedia Training (februari – maart 2025): Leer hoe je artikelen bewerkt en aanmaakt, dit kan zowel online als fysiek

🔎 Onderzoek en bronnenverzameling (maart - mei 2025): Breng inspirerende vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen in kaart.

Schrijven van Wikipedia-biografieën (mei - juni 2025): Creëer waardevolle content.

🌎 Vertalingen (juni – juli 2025): Vergroot de impact met meertalige artikelen.

🎤 Eindpresentatie @ EPSC 2025, Helsinki (7-12 september 2025): Toon je bijdragen aan een internationaal publiek!

Wil jij bijdragen aan een inclusiever beeld van de planeetwetenschappen en tegelijkertijd waardevolle vaardigheden opdoen? Doe mee en maak een verschil!

Volg Wikimedia nu ook op Bluesky!

[bewerken]

Wist je dat we met Wikimedia actief zijn op heel wat platformen binnen de sociale media? Zo zijn we actief op LinkedIn, Facebook, X en vanaf nu ook op Bluesky (die X op termijn wellicht zal vervangen).

Bluesky is in tegenstelling tot X een gedecentraliseerd netwerk. Dit zorgt ervoor dat organisaties zelf meer controle houden over hun data ipv dat één bedrijf de volledige macht heeft over een platform (zoals bij X het geval is).

Bluesky staat los van de veelbesproken algoritmes, hierdoor zijn we niet afhankelijk van verborgen aanbevelingssystemen en weten we dat onze berichten eerlijker verspreid kunnen worden.

Veel organisaties hebben het moeilijk met de toegenomen negativiteit en fake news op X. Bluesky heeft meer focus op contentmoderatie en een vriendelijkere community. Dit is uiteraard heel aantrekkelijk voor bedrijven, non-profits en overheidsinstellingen.

Hoewel Bluesky nog relatief klein is, groeit het platform snel en trekt het geëngageerde gebruikers aan. Door er vroeg bij te zijn, kun je een voorsprong krijgen en je organisatie als een innovator positioneren.

Om ons publiek te laten groeien zoeken we dus volgers… Klik snel hier en ontdek samen met ons wat Bluesky te bieden heeft.

Wikiflix Streaming Platform

[bewerken]

WikiFlix is een videostreamingplatform dat een uitgebreide collectie van meer dan 3.600 films bevat. Dit platform is voornamelijk gericht op oudere klassiekers uit het publieke domein en geselecteerde films met Creative Commons-licentie.

Door gebruik te maken van Wikidata identificeert en verzamelt WikiFlix vrij beschikbare films die gehost worden op platforms zoals Wikimedia Commons, YouTube en het Internet Archive.

Hier zijn drie opmerkelijke films waarvan je kunt genieten op WikiFlix:

  • It's a Wonderful Life
  • My Man Godfrey
  • The Phantom of the Opera

Deze films zijn een voorbeeld van de rijke filmgeschiedenis die beschikbaar is op WikiFlix en biedt kijkers de mogelijkheid om klassieke films te verkennen en te waarderen.

Vier Complimentendag met Wikimedia België!

[bewerken]

Op 1 maart is het Complimentendag – een mooi moment om stil te staan bij de vele vrijwilligers die Wikipedia en andere Wikimedia-projecten in België mogelijk maken.

Dankzij jullie inzet blijft vrije kennis groeien en toegankelijk voor iedereen. Of je nu artikelen schrijft, afbeeldingen toevoegt, fouten corrigeert of gewoon enthousiast meeleest: jouw bijdrage maakt het verschil!

Wil jij een mede-Wikimedian bedanken? Laat een compliment achter op een overlegpagina, stuur een vriendelijk berichtje, of deel een inspirerend Wikipedia-artikel met je netwerk.

Samen bouwen we aan een wereld waar kennis voor iedereen vrij beschikbaar is. Bedankt voor jouw inzet! 💙

Meer weten of zelf bijdragen?

Activiteitsrapport 2024

[bewerken]

We stellen ons Activiteitenverslag van 2024 voor. Dit verslag geeft een overzicht van onze initiatieven en samenwerken van het voorbije jaar.

Eén van de hoogtepunten was de Algemene Vergadering op 8 juni 2024 waar we niet één, maar twee nieuwe leden mochten verwelkomen. Welkom: Griet en Inge.

Daarnaast hebben we enkele fotowedstrijden georganiseerd en diverse, vruchtbare, samenwerkingen gehad met diverse musea en bibliotheken.

Meer weten? Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Contacteer ons

[bewerken]

Activiteiten Fiscale gift Helpdesk

Bron

[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia België De eerste versie van dit bericht is afkomstig van be.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike