Naar inhoud springen

2023-08 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 124

Uit Wikinieuws

Wiki loves Fashion 2023[bewerken]

De modewereld is een universum vol mogelijkheden, maar er is weinig over geschreven op Wikipedia. Om daar verandering in te brengen start in oktober de tweede editie van Wiki Loves Fashion met als thema: Genderexpressie in fashion.

Tijdens deze internationale wiki-campagne wordt zoveel mogelijk mode en kleding gerelateerde content naar alle Wikimedia-platforms gebracht. We willen de modesectie van Wikipedia uitbreiden en alles omarmen, van artikelen over de mode-industrie, visionaire modeontwerpers en iconische merken tot foto's van prachtige kledingstukken, accessoires en modellen.

Zin om mee te doen? Of heb je ideeën voor onderwerpen of bijeenkomsten? Kijk op https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Fashion of laat een berichtje achter op de overlegpagina. Lees op onze website hoe Wiki Loves Fashion vorig jaar is verlopen.

Terugblik Wikimania 2023: Diversity. Collaboration. Future.[bewerken]

Van 16 tot 19 augustus vond de 18e editie van Wikimania plaats in Singapore. Er namen maar liefst 2.100 mensen deel uit verschillende landen, waarvan 1500 online en 670 fysiek, om open kennis en Wikimedia-projecten te bespreken. Er werd veel gesproken over de opkomst van Large Language Models en andere AI tools waaronder ChatGPT en Midjourney en de juridische, technologische en sociale gevolgen en kansen die dit biedt voor de Wikimedia-beweging. Daarnaast kwamen uitdagingen aan bod met betrekking tot duurzaamheid, inclusiviteit en de noodzaak voor groei van de internationale gemeenschap. Ook was er veel aandacht voor de meertaligheid van Wikipedia, hoe deze te vergroten en de uitdagingen die kleine taalgemeenschappen op Wikipedia hebben. En natuurlijk werden er nieuwe projecten en innovaties gepresenteerd zoals WikiFunctions, LiftWing en WikiLearn.

Daags voor Wikimania vond de eerste editie plaats van de WikiWomenSummit waar projecten werden uitgelicht die de Wikimedia-beweging meer inclusief en gendergelijk maken.

Meer weten over het evenement? Bezoek de Wikimania-pagina! Terugkijken? Sessies zijn te vinden op Youtube!

Wiki loves Monuments 2023 in Suriname[bewerken]

Wiki Loves Monuments is een internationale fotowedstrijd die in 2023 ook plaatsvindt in Suriname. Het doel van deze wedstrijd is om het cultureel erfgoed van Suriname in kaart te brengen en te delen met de wereld. Iedereen die in Suriname woont, van professionele fotografen tot enthousiaste amateurs, is welkom om deel te nemen.

Deelnemers kunnen foto's maken van monumenten, historische gebouwen en andere culturele erfgoedlocaties in Suriname en deze uploaden naar Wikimedia Commons. Door deel te nemen, draag je bij aan het behoud van het culturele erfgoed en help je anderen kennis te nemen van de rijke geschiedenis van Suriname. Oproep: help jij met online support bij Wiki Loves Monuments Suriname?

Ben jij handig op Wikimedia Commons en lijkt het je leuk om voor, tijdens en na Wiki Loves Monuments mee te helpen met onderhoud zoals het categoriseren of verplaatsen van inzendingen of het beantwoorden van vragen van deelnemers? Laat een berichtje achter op de overlegpagina van WLMSU of e-mail Michelle (vanlanschot@wikimedia.nl).

Voor meer informatie en om deel te nemen, bezoek de Wiki Loves Monuments 2023 Suriname homepage.

Weet jij waarom …[bewerken]

… bloemen zorgen dat onze dijken niet breken? Waarom rasdieren vaker ziek zijn en waarom jij ook kleurenblind bent? De beste wetenschappers geven binnen 15 minuten antwoord op spraakmakende vragen in de podcast van de Universiteit van Nederland. Je vindt alle afleveringen terug op het YouTube kanaal van de Universiteit van Nederland.

Wiki goes Caribbean-bijeenkomst Nationaal Archief[bewerken]

Het Nationaal Archief organiseerde een bijeenkomst voor het project Wiki goes Caribbean, gericht op het verkennen en verrijken van Wikipedia-artikelen met betrekking tot voormalig Caribisch Nederlands cultureel erfgoed. Het evenement werd bijgewoond door zeven deelnemers met een passie voor het behoud en de bevordering van de levendige geschiedenis en cultuur van de voormalige Caribische deel van het Nederlandse koninkrijk.

Ze hebben de Nederlandse, Engelse en Papiamentse Wikipedia geredigeerd en de categorieën in Wikimedia Commons geherstructureerd. De aanwezigen spraken hun waardering uit voor de mogelijkheid om samen te werken met gelijkgestemde individuen en bij te dragen aan een platform dat zo invloedrijk is als Wikipedia. Ze voelden zich gesterkt om hun betrokkenheid bij het behoud van cultureel erfgoed via Wikipedia voort te zetten.

Voor meer informatie zie de projectpagina Wiki goes Caribbean.

Wikipedia Tula-challenge voor Dia di Tula[bewerken]

Op 17 augustus werd op Dia di Tula of Dag van de Vrijheidsstrijd de Curaçaose opstand van 1795 herdacht. Deze opstand werd geleid door Tula, vrijheidsstrijder en totslaafgemaakte die in 2010 werd uitgeroepen tot de nationale held van Curaçao en voor zijn rol als leider van de opstand ter dood is veroordeeld.

Het artikel over Tula is al enkele jaren op 17 augustus uitgelicht artikel op de hoofdpagina van de Nederlandstalige Wikipedia, maar er ontbrak nog informatie naar sleutelfiguren of -organisaties in zijn biografie en nalatenschap. Acht vrijwilligers die actief zijn binnen het Wikiproject Cariben en Wiki goes Caribbean hebben zich in de periode voorafgaand aan Dia di Tula ingespannen om de rode linken blauw te maken en het artikel uit te breiden. Dit leverde 17 nieuwe artikelen op, onder andere over de Ruta Tula en Bastiaan Carpata. Ondertussen werd het bestaande artikel uitgebreid, waardoor er vier nieuwe rode linken bij kwamen. Maak jij ze blauw?

Jaarplan 2024[bewerken]

Wil je meedenken over wat Wikimedia Nederland in 2024 gaat doen? Op de verenigingswiki kun je input leveren voor het concept-jaarplan 2024.

FOKA[bewerken]

Ontwikkel je wel eens software voor een Wikimedia-website? Schaf je wel eens boeken of tijdschriften aan die nodig zijn voor het leveren van een bijdrage op Wikipedia? Of organiseer je wel eens een bijeenkomst voor Wikimedianen? Weet dat Wikimedia Nederland ondersteuning biedt voor kleine financiële activiteiten (FOKA) waar zowel leden als niet-leden gebruik van kunnen maken. Lees meer over FOKA op onze verenigingswiki.


Meedenken over de Wikimedia Global Council[bewerken]

Met de Wikimedia Movement Strategy 2030 zijn er de afgelopen jaren aanbevelingen ontwikkeld voor verbetering van besluitvorming en aansturing ('governance') binnen de internationale Wikimedia-beweging.

Al een tijdje werkt een internationale commissie van voornamelijk vrijwilligers samen in de Movement Charter Drafting Committee (MCDC) aan de ontwikkeling van een Movement Charter, een handvest voor de Wikimedia-beweging. De eerste conceptteksten daarvoor zijn onlangs gepubliceerd en gaan onder meer over een Global Council: een nog in te stellen bestuursorgaan. De commissie vraagt nu om commentaar en hulp bij het verbeteren van hun teksten, die onder andere te maken hebben met verdeling van geld binnen de beweging, en erkenning van nieuwe organisatievormen en nieuwe projecten. Input leveren kan tot en met 31 augustus online op de OverlegPagina van Meta-Wiki.

Deel je Data Erfgoedhuis Zuid-Holland[bewerken]

Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft in de maanden juni en juli de cursusreeks Deel Je Data georganiseerd om de informatie over de Romeinse Limes op Wikipedia uit te breiden, te actualiseren en te verbeteren. Dit gebied is een uniek stukje erfgoed met een rijke historie dat zich uitstrekt langs de oude Romeinse grens in Zuid-Holland.

Tijdens drie bijeenkomsten gingen vrijwilligers, medewerkers en leden van archeologische en historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen die zich bezighouden met de Romeinse Limes aan de slag om:

  • informatie over de Limes op Wikimedia-platforms, zoals Wikipedia, te verrijken met objecten en informatie over Zuid-Holland;
  • inhoudelijke historische kennis te vergroten door presentaties over de Romeinse geschiedenis in Zuid-Holland;
  • een kijkje in de keuken te nemen bij andere organisaties langs de Limes.

Op deze manier werkten ze samen aan de zichtbaarheid van dit belangrijke culturele erfgoed op Wikipedia. Samen hebben ze kennis gedeeld, verhalen verzameld en foto's geüpload om deze fascinerende geschiedenis toegankelijk te maken voor een wereldwijd publiek.

Give away - Romeinse helmen in Nederland[bewerken]

Wil je zelf aan de slag met Romeinse geschiedenis? Wikimedia Nederland verloot twee boeken Romeinse helmen in Nederland – Alle helmen en viziermaskers van de limes en de rest van Nederland. Dit boekje toont de rijke geschiedenis van de Romeinen in Nederland aan de hand van hun helmen. Wie het eerst mailt, het eerst maalt! Stuur dus snel een mailtje naar info@wikimedia.nl onder vermelding van 'Give away - Romeinse helmen in Nederland.

Flickypedia[bewerken]

Wikimedia Commons, de beeldenbank van Wikipedia, is je vast bekend. Maar ken je ook Flickr.com, een website voor het delen van foto’s? Met Flickr kun je gratis online digitale foto's bewerken, beheren en delen. Door middel van tags kun je je eigen foto's classificeren en vindbaar maken. Flickr is daarmee ook een soort foto-zoekmachine. Dankzij de tool Flickr2Commons, ontwikkeld door Wikimediaan Magnus Manske, kunnen foto’s van Flickr weer worden overgezet naar Wikimedia Commons. Om Flickr foto’s lang zichtbaar te houden, wil de Flickr Foundation graag Flickr-gerelateerde tools samenbrengen in de Flickr Foundation. Zo is het project Flickypedia ontstaan, een samenwerking tussen de Flickr Foundation en de Wikimedia Foundation, met de steun van het Culture and Heritage-team. Wil jij hier meer over weten? Of ben jij bekend met andere wiki-tools die verbonden zijn met Flickr en misschien baat hebben bij een nieuwe beheerder? Lees meer over Flickypedia!

Steun Wikimedia Nederland[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees er meer over op onze website.

Zien we jou binnenkort?[bewerken]

Bron[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike