2019-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 79
WikiconNL
[bewerken]Op 8 en 9 maart staat de Social Impact Factory in Utrecht volledig in het teken van Wikipedia, Wikimedia en vrije toegang tot informatie in de breedste zin van het woord. Wikipedia is net 18 jaar geworden en is dus volwassen. Hoe is Wikipedia gegroeid, in wat voor wereld opereert Wikipedia en met welke ontwikkelingen moet de Wikimedia-beweging rekening houden? Dat zijn de vragen waar wij graag met jou en Wikimedia-vrijwilligers, onderzoekers, Wikimedia-grootgebruikers, medewerkers van archieven, bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen en geïnteresseerden in vrije kennis in Utrecht tijdens WikiconNL over willen praten. Het blijft niet bij praten alleen, want we willen ook veel samen doen! Met name op zaterdag, want deze dag staan er, naast interessante lezingen van inspirerende sprekers, ook aardig wat workshops, doe-sessies en wiki-a-thons op het programma. Mis het niet en schrijf je nu snel in voor WikiconNL.
Wiki goes Caribbean schrijfmiddag in het Nationaal Archief
[bewerken]Zaterdag 23 februari vond wederom een drukbezochte Wiki goes Caribbean schrijfmiddag plaats in het Nationaal Archief in Den Haag. Twaalf mensen gingen aan de slag met het thema ‘Mensen en tradities’ in het kader van Wiki goes Caribbean. Er werden artikelen geschreven voor Wikipedia en foto’s uitgezocht op Wikimedia Commons om bij artikelen te plaatsen. De Wikipedia-mentoren en de begeleiders van het Nationaal Archief stonden paraat om vragen te beantwoorden en deelnemers wegwijs te maken in de collectie van het Nationaal Archief.
Ook zin om te komen? De schrijfmiddagen zijn zowel voor beginners als voor ervaren Wikipedia-bewerkers. De volgende ‘Wiki goes Caribbean’ schrijfmiddag in het Nationaal Archief vindt plaats op 23 maart. Het thema is dan ‘Vrouwenkiesrecht, Eerste feministische golf’. Lees meer over deze (gratis toegankelijke) schrijfmiddag en schrijf je in!
Activiteiten rondom Gendergap - Internationale Vrouwendag
[bewerken]Het hele jaar door zet de gendergap werkgroep zich in voor meer informatie over vrouwen en vrouwengeschiedenis op Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons. Rondom internationale vrouwendag is er natuurlijk nog extra aandacht. Samen met verschillende organisaties in het land zetten we ons in maart in om meer inhoudelijke informatie beschikbaar te maken. Er zijn door het hele land bijeenkomsten waar je aan kunt sluiten, ook zijn er online activiteiten. Doe je mee?
- heden - 8 maart - Online op Wikipedia - #100wikiwomen schrijfchallenge
- 1 maart - Amsterdam - Amnesty International - Wiki-a-thon: schrijven over vrouwelijke mensenrechtenverdedigers
- 8 en 9 maart - Utrecht - WikiConNL - Presentaties en paneldiscussie diversiteit/inclusiviteit op Wikimedia en in de erfgoedsector én Wiki-a-thon: schrijven over vrouwelijke mensenrechtenverdedigers
- 8 maart - Eindhoven - De Watershed - Art+Feminism dag
- 8 maart - Hengelo - Bibliotheek Hengelo - Lezing Vrouwelijke kunstenaars in de 20ste eeuw
- 8 maart - Maastricht - Cell Foundation - Wikigap evenement
- 9 - 22 maart - Online op Wikipedia - Schrijfweek over eerste Feministische Golf
- 21 maart - Hengelo - Wikikring Twente
- 22 maart - Amsterdam - Wikivrijdag bij Atria
Themaweken op Wikipedia over Eerste feministische golf
[bewerken]Direct na de afronding van de #100Wikiwomen challenge dagen we je uit om mee te schrijven over de Eerste Feministische Golf. Deze themaweken lopen van 9 tot en met 22 maart. Meer weten? Lees dan verder op de projectpagina.
WikiZaterdag 6 april presentatie Linda Duits
[bewerken]Tijdens de WikiZaterdag van 6 april geeft Linda Duits een presentatie. Linda Duits is schrijver, publicist en onderzoeker gespecialiseerd in gender- en mediastudies. Zij geeft les aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht en is bekend van de boeken Dolle mythes en Seks op z'n Duits. Daarnaast is zij vaste columnist bij Folia. Geïnteresseerd? Je bent van harte uitgenodigd om de presentatie kosteloos bij te wonen (je hoeft ook geen lid te zijn van Wikimedia Nederland). Wel vragen we je om je vooraf in te schrijven via de verenigingswiki of via een mailtje aan infowikimedia.nl.
Wiki-wetenschappers
[bewerken]Hanno Lans en Sjoerd de Bruin zijn in januari 2019 bij de Stichting Academisch Erfgoed gestart als Wikimedians in Residence (WIR) voor het project Wiki Wetenschappers. Zij werken het komende half jaar aan het project om de biografische gegevens van Nederlandse hoogleraren en vooraanstaande wetenschappers gestructureerd beschikbaar te maken op Wikidata. De WIR’s gaan de elf aangesloten universiteiten ondersteunen om de biografische gegevens te verzamelen en te verwerken op dit platform. Op Wikidata is een projectpagina Wiki-wetenschappers aangemaakt waar iedereen precies kan volgen welke biografische gegevens verzameld worden en hoe het project vordert.
Creative Commons Nederland & Open Nederland
[bewerken]door Maarten Zeinstra Voor Wikipedia zijn Creative Commons-licenties erg belangrijk. Creative Commons-licenties zorgen ervoor dat iedereen verder kan bouwen op de kennis van anderen, zoals de Wikimedia projecten en Wikipedia doen met CC BY en CC BY-SA licenties. De licenties geven iedereen in de wereld auteursrechtelijk toestemming tot het verder delen van creatieve werken. Een goede vertegenwoordiging van Creative Commons is dan ook belangrijk om kennis en cultuur beschikbaar te maken en houden. In Nederland worden de activiteiten van Creative Commons ondersteund door de vereniging Open Nederland. Open Nederland legt verbindingen tussen de verschillende domeinen van “open” in Nederland, zoals open onderwijsmaterialen en open GLAM. Open Nederland helpt de leden om zichzelf te organiseren. Bijvoorbeeld door werkgroepen te vormen. Een van de eerste werkgroepen van de vereniging is de werkgroep publiek domein, die o.a. Publiek domein dag organiseert. Wil je ook meewerken aan een meer open Nederland? Word dan lid. Het lidmaatschap is gratis Je kan je aanmelden via https://web.archive.org/web/20190405113920/http://www.opennederland.nl/word-lid/
Cursus schrijven voor Wikipedia voor leden van historische verenigingen
[bewerken]Er ontbreekt helaas nog veel informatie over regionaal erfgoed op Wikipedia. Reden voor Erfgoed Gelderland om van november 2018 t/m januari 2019 een meerdaagse cursus ‘Schrijven voor Wikipedia’ te organiseren voor leden van historische verenigingen. Zij leerden tijdens de cursus hoe zij informatie beschikbaar kunnen maken via Wikipedia zodat deze door een internationaal publiek te raadplegen is. Nu en in de toekomst. Lees meer over het verloop van deze cursus of neem contact op met Michelle van Lanschot voor het geval u zelf interesse heeft om met uw vereniging deel te nemen.
Zien we jou in maart?
[bewerken]- 1 maart Wiki-a-thon Amnesty International
- 8 + 9 maart WikiconNL
- 21 maart Wikikring Twente
- 22 maart Wikivrijdag bij Atria
- 23 maart Wiki goes Caribbean schrijfmiddag
Bron
[bewerken]- Wikimedia Nederland, "Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 79", 4 februari 2019
Licentie