2018-09 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 74

Uit Wikinieuws

Reisbeurs GLAM-Wiki 2018[bewerken]

Van 3-5 november vindt GLAM-WIKI 2018 plaats in Tel Aviv in Israël met als doel ideeën en ervaringen uit te wisselen, elkaar te inspireren en bewustwording te creëren voor samenwerking tussen GLAMs (Galleries, Libraries, Archives and Museums) en Wikimedia. Heb je interesse om deel te nemen aan GLAM-WIKI 2018 en nog geen reisbeurs aangevraagd? Doe dit dan snel, want je kunt tot zaterdag 8 september a.s. via dit formulier nog een beurs voor deelname aanvragen. Dit kan een volledige beurs zijn voor reis, entree en verblijf of een beurs voor een deel van de kosten. Wellicht ten overvloede, je hoeft geen lid te zijn van Wikimedia Nederland om voor een beurs in aanmerking te komen. Heb je nog vragen? Stuur dan een mailtje naar info@wikimedia.nl

Inschrijvingen Wiki Techstorm geopend![bewerken]

In vervolg op de Women Techstorm van mei dit jaar, zal er in het laatste weekend van oktober weer een techstorm plaatsvinden bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De techstorm in mei was alleen toegankelijk voor vrouwen en non-binaire deelnemers. De Wiki Techstorm op 26 en 27 oktober 2018 is all-inclusive; deze keer zijn ook mannen welkom.

De Wiki Techstorm is een middelgrote hackathon met aandacht voor de techniek achter Wikipedia, zoals de software Mediawiki, het doen van veel wijzigingen met behulp van Python en pywikibot en het doen van zoekopdrachten in Wikidata met behulp van Sparql.

Je hoeft niet veel technische kennis te hebben om mee te doen aan deze techstorm: we hopen je juist iets nieuws te leren. Heb je veel kennis van computers, maar ken je de software van de encyclopedie niet? Kom je uit de Wikimedia-gemeenschap, en wil je leren coderen? Werk je in de GLAM sector (Galleries, Libraries, Archives, Musea) en wil je meer kennis opdoen van de mogelijkheden van Wikidata of Wikibase? Dan ben je van harte welkom.

De inschrijving is open tot 30 september 2018. Meer informatie en het inschrijvingsformulier op Mediawiki. Heb je nog vragen? Mail naar hackathon@wikimedia.nl

12,5 jarig jubileum[bewerken]

De Vereniging Wikimedia Nederland bestaat 12,5 jaar en wil dit graag vieren met al haar leden en (oud)bestuurders tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) op 29 september die voor de gelegenheid op een wel heel bijzondere locatie plaatsvindt, namelijk het Spoorwegmuseum te Utrecht. De ALV krijgt een feestelijk tintje en is zo gepland dat deelnemers voorafgaand en/of na afloop het museum kunnen bezoeken. Om alles goed op de rails te kunnen krijgen voor deze dag is het belangrijk dat je je voor 20 september voor deze feestelijke ALV inschrijft.

2-daagse workshop Wikipedia bewerken[bewerken]

Wanneer jij informatie mist op Wikipedia, of je ziet iets dat meer uitleg nodig heeft, kun je zelf aan de slag. Maar hoe precies? Moet je daarvoor een account aanmaken? En mag je zomaar teksten wijzigen die iemand anders heeft geschreven? Hoe zit het precies met bronvermeldingen, en hoe voeg je ze toe? Veel antwoorden op die vragen vind je in de Handleiding Wikipedia. Op 29 september en 13 oktober gaan we hier graag met jou dieper op in. De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden. We vragen je om je vooraf te verdiepen in de handleiding en een artikel voor te bereiden. De workshops zijn gratis toegankelijk, je dient je wel vooraf aan te melden via het inschrijfformulier.

Weer 2.000 luchtfoto’s van vooroorlogs Nederland beschikbaar[bewerken]

Het zal jullie niet zijn ontgaan, de upload van bijna 2.000 historische luchtfoto’s naar Wikimedia Commons vorige week. Wij zijn zeer verheugd dat we weer hebben kunnen samenwerken met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie wat heeft geleid tot deze fantastische beelddonatie. Vorig jaar hebben wij met het instituut al een verzameling van zo’n 1.000 opnamen beschikbaar kunnen stellen. Dankzij al deze beelden ontstaat een completer overzicht van hoe Nederland er in de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw van boven uitzag. De donatie levert ongetwijfeld een mooie verrijking van Wikipedia op.


Spiekbriefje Visueel bewerken[bewerken]

Analoog aan het ‘Spiekbriefje voor Broncode bewerken’, is er nu ook een Spiekbriefje Visueel bewerken met een korte uitleg van de verschillende knoppen. Handig om te gebruiken tijdens schrijfmiddagen of in combinatie met andere instructie-documenten. Suggesties en feedback zijn uiteraard meer dan welkom! Laat het weten op de overlegpagina of stuur een mailtje naar info@wikimedia.nl.

Schrijfweken Friesland en kennisbijeenkomst Tresoar[bewerken]

In 2018 is Leeuwarden met Friesland de Culturele Hoofdstad van Europa. Wikimedia Nederland wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom organiseert WMNL een online schrijfweek op Wikipedia over Friesland en wordt daarnaast een kennisbijeenkomst georganiseerd voor erfgoedinstellingen die meer willen weten over het digitaal beschikbaar stellen van hun collecties via Wikimedia voor hergebruik.

Schrijfweek

De schrijfweek vindt plaats van 1-14 oktober. Gedurende deze 2 weken wordt iedereen aangemoedigd om artikelen rond het thema Friesland te schrijven of te verbeteren. Meer weten en meedoen? Kijk dan snel op de projectpagina Schrijfweek Lokaal/Friesland!


Kennisbijeenkomst

De kennisbijeenkomst vindt plaats op maandag 1 oktober van 13:00-17:00 uur bij Tresoar in Leeuwarden. De bijeenkomst richt zich op iedereen die professioneel of als vrijwilliger betrokken is bij kennis- en erfgoedinstellingen of bij historische verenigingen. Tijdens de bijeenkomst zal informatie gegeven worden over Wikimedia, waarom het belangrijk is dat instellingen daar hun kennis en collecties beschikbaar stellen en welke eerste stappen ze daartoe kunnen zetten. Interesse? Meld je dan hier aan.

WikiMonumentenRide[bewerken]

Bibliotheek 's Hertogenbosch is één van de bibliotheken die samen met Wikimedia Nederland activiteiten ontwikkelen rondom Wikipedia. Er staan diverse interessante activiteiten op de planning. Houd jij bijvoorbeeld van fotograferen? Sluit dan aan bij de WikiMonumentenRide op 12 september. Samen met stadsgids Janny Viguurs en de mannen van InstaDenBosch ga je van 18.30 tot 20.00 uur op een FIETStocht langs gemeentelijke monumenten in de Bossche wijken De Muntel en 't Zand en maak je foto's van de monumenten voor Wikimedia Commons. Op 2 oktober ga je vervolgens onder begeleiding van Olaf Janssen je foto’s uploaden naar Wikimedia Commons.

Lees meer over deze bijeenkomsten én hoe je je aan kunt melden op de projectpagina op Wikipedia.

WikiCamp Armenië[bewerken]

Wikimedia Armenië heeft veel ervaring met het organiseren van WikiCamps en wil in de zomer van 2019 graag een Internationaal WikiCamp organiseren voor 18-35-jarige Wikipedianen om ervaringen uit te wisselen met betrekking tot het organiseren van Wikicamps. Heb jij wel eens een WikiCamp georganiseerd en wil je jouw tips en tricks graag delen? Of zou jij misschien gewoon meer willen weten over het organiseren van een WikiCamp en hiervoor best naar Armenië willen reizen volgend jaar zomer? Stuur in dat geval even een mailtje naar info@wikimedia.nl zodat wij jou op de hoogte kunnen houden over het Internationaal WikiCamp Armenië 2019.


Wiki goes Caribbean schrijfmiddag[bewerken]

Met het 'Wiki goes Caribbean' project wordt getracht de informatie over Suriname en het Caribisch gebied op Wikipedia en Wikimedia Commons uit te breiden, te vergroten, te verbeteren en te actualiseren. Samen met het Nationaal Archief organiseert Wikimedia Nederland op zaterdag 15 september van 13.00 tot 17.00 uur in het Nationaal Archief te Den Haag een schrijfmiddag om hier samen met andere geïnteresseerden, wikipedianen en professionals aan te werken. Schrijf je nu in voor deze Wiki goes Caribbean schrijfmiddag! Leuke bijkomstigheid: alle deelnemers aan deze Wiki goes Caribbean schrijfmiddag hebben gratis toegang tot de nieuwe tentoonstelling 'Face to Face' in het Nationaal Archief.

Terugblik Wikimania[bewerken]

Door Andra Waagmeester

Wikimania vond dit jaar plaats in Kaapstad. Het moment waar alle zusterprojecten van de Wikimedia beweging samenkomen. Naast Wikipedia zijn dat onder andere Wkimedia Commons, Wikidata en WikiSource. Het thema dit jaar was ‘Bridging the Knowledge Gap’. Dat is zeker gelukt. Een mooi voorbeeld hiervan is Wikipedia gebruiken om bestaande registers (semi-)automatisch te vertalen. Neem bijvoorbeeld het vertaalexperiment waarbij ziektes werden vertaald naar meerdere Zuid-Afrikaanse officiële talen. Als vertrekpunt namen we de Engelse benaming uit een publiek register van ziektes (Disease Ontology). Dit is een primair Engelstalige kennisbank. Vertaling van die kennis is een tijdrovende, dure aangelegenheid. Echter, van heel veel ziektes bestaan in verschillende talen WIkipedia artikelen welke dankzij Wikidata automatisch op te vragen zijn. Dat is ook precies wat we hebben gedaan. Wikimania is een dynamisch evenement waar in de vorm van hackathons, meetups en presentaties de voortgang in de wiki wereld wordt getoond en besproken en waar mooie, nieuwe samenwerkingverbanden ontstaan. Dit jaar hebben namens WMNL negen mensen deelgenomen. Volgend jaar vindt Wikimania plaats in Stockholm van 14 tot 18 augustus.

Wiki-Wetenschappers[bewerken]

Stichting Academisch Erfgoed (SAE) gaat als eerste Nederlandse GLAM-instelling een Wikidata specialist aantrekken voor het project 'Wiki-Wetenschappers'. Dit project start in het najaar van 2018 met als doel belangrijke personen uit de wetenschappelijke geschiedenis van Nederland, sinds 1575 in Wikidata op te nemen. Om dit te realiseren zal de SAE een zogenaamde Wikimedian-in-Residence (WIR) aantrekken voor 0,6 fte voor een periode van een half jaar. Belangrijkste taak is het centraal, gestructureerd en geredigeerd toegankelijk maken van de historische gegevens van Nederlandse hoogleraren en vooraanstaande wetenschappers. Ben of ken jij iemand die hier mogelijk interesse in heeft? Op de website van de SAE vind je meer informatie over het project.

Hortus botanicus Leiden in beeld op Wikipedia[bewerken]

Op woensdag 19 september organiseert de Hortus botanicus Leiden samen met Wikimedia Nederland in het kader van project Natuur van 10.00 tot 16.00 uur een fotografieworkshop. De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Op Wikipedia hebben de meeste planten uit de Hortus een eigen artikel. Echter van veel planten ontbreken er helaas foto’s. Tijd om in actie te komen en met elkaar aan de slag te gaan om de collectie van de Hortus vast te leggen op beeld. De fotoworkshop wordt u gratis aangeboden, de kosten voor de entreetickets zijn niet inbegrepen. Je kunt je tot 16 september inschrijven voor de fotografieworkshop.

Zien wij jou in september?[bewerken]

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike