Naar inhoud springen

2014-04 Nieuwsbrief Wikimedia België

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Logo Wikimedia Belgium
Logo Wikimedia Belgium

Nieuwsbrief Wikimedia België - april 2014

Dit is een rapportage van activiteiten in België over de maand juni 2014 en enkele komende activiteiten.

Troonstraat 51
1050 Brussel
info@wikimedia.be
www.wikimedia.be
be.wikimedia.org
https://twitter.com/Wikimedia_BE

Nieuws

[bewerken]

De Affiliation Committee beveelt de Board van de Wikimedia Foundation aan om ons voorstel om in België een chapter op te richten goed te keuren. Lees hierover meer op: meta:Affiliations Committee/Resolutions/Wikimedia Belgium - June 2014.

Pro-iBiosphere final event Meise

[bewerken]
Kasteel Bouchout

Op 11 juni gaf Daniel Mietchen (en) een presentatie over Wikipedia en Wikimedia op het pro-iBiosphere Final Event in Meise, bij Brussel. Het evenement werd gehouden in het Kasteel Bouchout waar de Nationale Plantentuin van België gehuisvest is.

Tijdens het evenement werd de Bouchout Declaration on Open Access to Biodiversity data (Bouchout Verklaring over Open Access van data over Biodiversiteit) gelanceerd, die door meer dan 50 instituten en organisaties ondertekend is.[1]

Open The purpose of the Bouchout Declaration is to help make digital data about our biodiversity openly available. It offers members of the biodiversity community a way to demonstrate their commitment to open science.
Het doel van de Verklaring van Bouchout is om digitale gegevens over onze biodiversiteit openlijk beschikbaar te maken. Het biedt leden van de biodiversiteitsgemeenschap een manier om hun betrokkenheid bij open wetenschap te demonstreren.
Close

Gerelateerde links

Virtuele samenwerking bij de Belgische federale overheid

[bewerken]
Het nationale monument van België, het Atomium, censored due a lack of FOP

Op 17 juni gaf Romaine een presentatie voor de communicatoren en kennisbeheerders van verschillende federale overheidsdiensten. Het onderwerp van de dag was virtuele samenwerking en Wikipedia wordt gezien als een goed voorbeeld van een dergelijke samenwerking. Er was vooral aandacht voor hoe gebruikers op een wiki samenwerken. Dit omvatte:

 • procedures en hoe er omgegaan wordt met verschillen van mening;
 • projecten die er op Wikipedia georganiseerd worden en hoe er wordt samengewerkt met culturele instellingen (GLAMs) en ander organisaties; en
 • de beperkingen waar gebruikers tegenaan lopen, waaronder:
  • geen Vrijheid van Panorama (FOP) in België;
  • overheidswerken die auteursrechtelijk beschermd zijn en zich niet in het publiek domein bevinden; en
  • de moeilijke situatie van weeswerken (en).

Activiteiten in omliggende landen: Lokal K

[bewerken]

Op 28 juni werd Lokal K in Keulen geopend. Local K is de regionale ontmoetingsplaats voor de Wikipediagemeenschap in Keulen en omgeving. Het lokaal bestaat al sinds 15 april 2014 en is sindsdien een thuis voor verschillende groepen die zich bezig houden met open knowledge. Op zaterdag 28 juni werd Lokal K officieel geopend met een open dag. Diverse vrijwilligers brachten iets mee om samen met anderen te eten.

Open Hier trifft sich die Wikipedia-Community und tut Dinge.
Close

Aankomend: 2 juli: vergadering in Brussel

[bewerken]

We nodigen je uit voor de speciale driemaandelijkse vergadering op 2 juli. We hebben goed nieuws dat de Affiliation Committee de Board van de Wikimedia Foundation aanbeveelt om Wikimedia België als chapter te erkennen.

We komen om 19:00 samen voor een lichte maaltijd die aangeboden wordt door de organisatoren. De discussie zal rond 20:00 beginnen. De vergadering is open voor iedereen die interesse heeft.

Locatie: El Turco, Place de Londres / Londenplein 6, Brussel

Zie ook: Ontmoetingen-pagina op de WMBE-wiki

Aankomend: 6 juli: Wiknic in Eindhoven

[bewerken]
Logo
Logo
stroopwafels

Geïnspireerd door deze e-mail wordt er op 6 juli in het zuidoosten van Nederland een Wiknic (picknick) georganiseerd, zodat ook Belgen, Duitsers (vooral uit Noordrijn-Westfalen) en eenieder die in de omgeving is deel kan nemen!

Bij zon buiten, bij regen binnen. Er worden pannenkoeken gebakken en stroopwafels zullen er zijn. Het zou leuk zijn als iedereen iets te eten, drinken en meer meebrengt om met elkaar te delen.

 • Tijd: 13:00 - 17:00 (en later voor wie wil)
 • Adres: Dominee Theodor Fliednerstraat‎, 5631 BM Eindhoven, Nederland
 • Coördinaten: 51.455585, 5.488054
 • Afstand: 15 minuten lopen vanaf Station Eindhoven + lokaal twee bushaltes
 • Met de auto: 500 parkeerplaatsen

Aanmelden is welkom maar niet verplicht: zondag 6 juli.

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia België De eerste versie van dit bericht is afkomstig van be.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike