Naar inhoud springen

2013-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 23

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2013-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 23

Wie is Wie[bewerken]

Nieuw in deze nieuwsbrief is de wie is wie rubriek. Actievelingen binnen Wikimedia Nederland stellen zich graag aan jullie voor. Wil je ook een keer in deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar info at wikimedia.nl.

Naam of gebruikersnaam: Sindy Meijer (email adres) meijer at wikimedia.nl. Eerste edit: een wijziging in het artikel Cervélo tijdens een uitleg van Ziko. Rol bij Wikimedia: medewerker communicatie en community support. Is bij wikimedia bezig met: heel veel verschillende dingen. Naast dat ik ondersteuning bied aan vrijwilligers daar waar nodig, zijn ook veel berichtjes die je tegen komt op twitter, facebook en de website van mij afkomstig. Verder neem ik ook de vormgevingsklusjes voor mijn rekening. Is geïnteresseerd in: dieren, natuur, nieuwe media en interactieve toepassingen. Is buiten wikimedia bezig met: tekenen, vrijwilligers werk op een kinderboerderij, paardrijden, vliegeren en zumba. Ziet Wikipedia over tien jaar: als de nummer 1 van meest bezochte websites waarbij beeld, film en geluid artikelen nog meer informatie verstrekken en toegankelijk maken voor iedereen waar dan ook. Wil nog graag kwijt: mochten jullie een keer een leuk nieuwtje hebben over Wikimedia of Wikipedia voor de website of één van de andere kanalen. Neem gerust contact met me op.

Wiki Loves Monuments 2013[bewerken]

Terwijl de lente om de hoek komt kijken, is de balans opgemaakt voor Wiki Loves Monuments in 2013. Een grote verandering die de Nederlandse wedstrijd zal kennen is dat mensen ook foto’s van gemeentelijke monumenten zullen kunnen insturen. Helaas bestaat er nog geen landelijk overzicht van de gemeentelijke monumenten, en dus gaat Wikimedia de boer op. Er wordt contact opgenomen met gemeenten met de vraag om hun gemeentelijke monumentenlijst in een bruikbaar formaat aan te leveren. Vrijwilligers gaan deze lijsten via Wikipedia ontsluiten voor een breed publiek. Ook is er achter de schermen door 1Veertje hard gewerkt aan een kaart van Nederland de beschikbaarheid van de lijst per gemeente (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Progress_WLMNL2013.svg).

Bijschrift bij foto: Johan Bakker, prijswinnaar WLM 2012, maakte deze prachtige foto’s tijdens zijn rondvlucht, aangeboden door Jeroen Komen van Knoworries http://www.panoramio.com/user/15627/tags/WLM%202012%20Rondvlucht?photo_page=1

Vrijwilligers gezocht voor de werkgroep Wiki Loves Monuments[bewerken]

Voor het project Wiki Loves Monuments zijn wij nog op zoek naar (enige Wikipedia ervaring is gewenst):

  • Mensen die contact willen opnemen met op de lijst ontbrekende gemeentes om er voor te zorgen dat er een gemeentelijke monumentenlijst in ons bezit is.
  • Mensen die de ruwe lijsten van de gemeenten omzetten naar wiki-lijsten. kijk hier voor een overzicht van de lijsten tot nu toe.
  • Overige functies: een trekker van het project, een juryvoorzitter, een organisatietalent voor het organiseren van Wiki Takes of de tentoonstelling, een communicatief vaardig persoon die het contact met de sponsoren voor zijn of haar rekening wil nemen.

Dus ben jij, of ken jij, iemand die het leuk vindt om zich in te zetten voor de grootste foto wedstrijd ter wereld met als doel: zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardige foto’s van monumenten verzamelen, zodat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Wikipedia een goed overzicht krijgt van het prachtige culturele erfgoed van Nederland, geef je dan snel op via meijer@wikimedia.nl.

Wikimedia Conferentie Nederland[bewerken]

De voorbereidingen voor de Wikimedia Conferentie Nederland 2013 zijn alweer in volle gang. De Wikimedia Conferentie Nederland is een eendaags evenement voor en door mensen die zijn geïnteresseerd in de de technische, sociale en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van wiki’s en de Wikimedia-projecten in het bijzonder, zoals de vrije encyclopedie Wikipedia. Dit jaar zal de conferentie plaats gaan vinden op zaterdag 2 november 2013 in Utrecht. De Call for proposals wordt binnenkort geplaatst. Mocht je goede ideeën hebben voor een onderwerp, wil je graag ergens over discussiëren of vind je het leuk om mee te helpen met de organisatie? Laat het ons dan weten op: http://nl.wikimedia.org/wiki/WCN_2013.

Europeana Fashion Editathon[bewerken]

Afgelopen maandag ging de eerste Fashion edit-a-thon van start in het Centraal Museum in Utrecht. Veertig fashion liefhebbers waren bij elkaar gekomen, om zowel nieuwe als bestaande Wikipedia artikelen over mode te schrijven of bewerken. Na de uitleg van Hay Kranen en Sandra Fauconnier gingen de deelnemers enthousiast van start. Een aantal ervaren Wikipedianen waren aanwezig om de deelnemers daar waar nodig te helpen. Met een eind resultaat van maar liefst 27 bewerkte artikelen kijken wij dan ook terug op een zeer geslaagde dag. Foto's van de dag zijn hier te vinden op commons.wikimedia.

WikiZaterdag 15 juni 2013[bewerken]

Thema: Voorbereiding Jaarplan 2014. Tijdens de laatste ALV is gevraagd om de leden meer te betrekken bij de voorbereidingen van het Jaarplan. We organiseren daarom op 15 juni een overleg waarin we van gedachten willen wisselen over de inhoud van het Jaarplan 2014. Voeg je naam even toe [1] als je hieraan wilt deelnemen.

vacature voor de Wikipedian in Residence[bewerken]

Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief zoeken eerste Nederlandse Wikipedian in Residence

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) zijn de eerste Nederlandse erfgoedinstellingen die een ‘Wikipedian in Residence’ gaan werven. Hiermee treden ze in de voetsporen van vermaarde buitenlandse instituten zoals het British Museum, het Paleis van Versailles en The Museum of Modern Art (MoMa).

De vacature voor de Wikipedian in Residence zal eind mei gepubliceerd worden.

Lees het persbericht hier.

In memoriam Gebruiker:Advance[bewerken]

Vorige maand is een Wikipediaan van het eerste uur overleden. Gebruiker:Advance heeft meer dan 100.000 edits op zijn naam staan en heeft talloze artikelen geschreven over de geschiedenis en cultuur van Engeland. Veel leden van Wikimedia Nederland zullen hem hebben gekend als een deskundige collega-bewerker die altijd bereid was om een handje te helpen, vooral bij de verbetering van taal en spelling. Hij overleed op 20 april en is 65 jaar oud geworden. Zoals een mede-wikipediaan op Twitter schreef: hij laat veel gedeelde kennis achter.

Document Freedom Day 2013 op 5 juni[bewerken]

Document Freedom Day 2013 op woensdag 5 juni, 's ochtends en 's middags, in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Het onderwerp van dit jaar is "Document Uitwisselbaarheid". Meer informatie over deze dag is te vinden op http://www.documentfreedomday.nl. Aanmelding is verplicht. En op vrijdag 14 juni 2013 vindt er 's ochtends en 's middags bij het ITC, Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation Geo Freedom Day plaats. Ook hier is aanmelding verplicht: https://web.archive.org/web/20170925125307/http://geofreedomday.nl/.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike