Voyager 2 verlaat zonnestelsel

Uit Wikinieuws
Voyager 2

13 december 2018 

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 heeft, na de Voyager 1 in 2012, nu definitief ons zonnestelsel verlaten. Volgens de NASA gebeurde dat op 5 november. De in augustus 1977 gelanceerde ruimtesonde, die zich op bijna 18 miljard kilometer afstand van de aarde bevindt, doet het nog steeds, alhoewel het ruim 16 uur duurt voordat de informatie van Voyager de Aarde heeft bereikt. De Voyager II werd 16 dagen eerder gelanceerd dan de Voyager I, maar reisde langzamer dan deze laatste sonde.

De rand van ons zonnestelsel wordt gedefinieerd door de heliopauze, een gebied waarin de invloed van de zonnewind terugloopt en de kosmische straling afkomstig uit de interstellaire ruimte toeneemt. Drie meetinstrumenten aan boord hebben nu definitief deze toename van kosmische straling gemeten, zodat met zekerheid stellen is dat de Voyager 2 het zonnestelsel heeft verlaten.

Net als bij de Voyager 1 is aan de Voyager 2 een "gouden" plaat bevestigd met daarop 'geluiden van de aarde', samen met een selectie van muziek en een beschrijving van de mens. Desondanks zal het het ongeveer 40.000 jaar duren voordat de Voyager 2 een afstand heeft bereikt die gelijk is aan de afstand naar de dichtstbijzijnde ster (Ross 248). Uniek aan de Voyager 2 is verder dat hij een speciaal instrument aan boord heeft om de zonnewind te meten, het "Plasma Science Experiment".

Bronnen[bewerken]