Vliegtuig crasht in wolkenkrabber New York

Uit Wikinieuws
Na de crash brak een grote brand uit in het gebouw.
Na het ongeluk brak een grote brand uit in het gebouw.
Een terreurdaad lijkt uitgesloten.

11 oktober 2006 

Twee doden en tientallen gewonden nadat een twee-motorig vliegtuigje in een wolkenkrabber in New York vloog. Het toestel vloog volgens ooggetuigen tegen het gebouw aan met een enorme vuurbal tot gevolg, daarna viel een deel van het vliegtuig op de stoep. Na de crash brak er een grote brand uit in het gebouw. Ook op de grond woedde brand. Brokstukken en brandstof vielen naar beneden. Alle branden zijn inmiddels geblust.

De piloot was New York Yankee Cory Lidle. Hij was sinds een aantal maanden de nieuwe werper van het team. Zijn lichaam en paspoort werden op de grond gevonden. Lidle vloog in een eenmotorig Cirrus SR20 sportvliegtuig dat op zijn naam stond, inmiddels is hij dood verklaard. De New York Yankees zeggen geschokt te zijn door de dood van hun teamgenoot. Lidle steeg rond 20.30 uur Nederlandse tijd op vanaf Teterboro airport. Volgens onbevestide berichten stuurde hij vlak voor de crash nog een noodoproep uit. Daarin zou hij hebben gemeld dat er problemen met de brandstof waren.

"Dit is een verschrikkelijk en schokkend drama dat de hele Yankees organisatie heeft geschokt," zei de eigenaar van de New York Yankees. Lidle laat een vrouw en zijn 6-jarig zoontje achter.

Aanvankelijk werd gevreesd voor een nieuwe terroristische aanval maar dat is inmiddels uitgesloten. Op 11 september 2001, toen het eerste vliegtuig in het World Trade Center vloog, werd ook gesproken over een "klein" vliegtuig. Later bleek het om een groot passagiersvliegtuig te gaan. Minuten na het ongeluk besloot het Pentagon, dat zelf in 2001 ook werd getroffen door een gekaapt vliegtuig, om straaljagers te laten op stijgen uit voorzorg omdat een terroristische aanslag op dat moment niet werd uitgesloten. Doel van de straaljagers is om grote steden in de Verenigde Staten te bewaken voor eventuele gekaapte vliegtuigen. Deze straaljagers kunnen binnen enkele minuten ter plaatse zijn na een melding van een kaping. Mocht een gekaapt toestel afgaan op een mogelijk doelwit of stad, dan kan een straaljager eventueel toestemming krijgen om het met geweld neer te halen. Volgens de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft het rampenplan goed gewerkt. Na 11 september werden speciale rampenplannen gemaakt voor onder andere terreuraanslagen. Het luchtruim in de omgeving van het ongeluk is nog steeds afgesloten. Helikopters van de media mogen alleen op afstand filmen. Meteen na het ongeluk werd president Bush geinformeerd over de situatie.

Er is nog enige verwarring over het aantal doden, de laatste berichten spreken over twee doden, anderen vier. Na de crash werden Ziekenhuizen in de omgeving in de hoogste staat van paraatheid gebracht om eventuele slachtoffers op te vangen. In totaal vielen er 21 gewonden als gevolg van het ongeluk; vijftien brandweermannen, vijf burgers en een politieagent. Zij werden overgebracht naar een dichtbijgelegen ziekenhuis.

In totaal rukte honderden hulpverleners uit, nog geen minuut later waren de eerste hulpdiensten ter plaatse. Zo'n tweehonderd brandweerlieden verleende hulp. Ook politie, ambulance's, FBI, de Explosieven Opruimingsdienst en Anti-terreureenheden waren aanwezig.

Het gebouw, de condominium toren, telt 50 verdiepingen en heeft een totaal van 183 apartementen. Het toestel raakte de toren tussen de 30ste en 31ste etage.

Na het ongeluk schoot Wall Street even in een dip uit angst voor een aanslag. Toen bleek dat het een ongeluk was werd de schade vrij snel weer ingehaald. Na de crash ontstond een grote verkeerschaos in New York.

De internationale pers pakte groot uit met het verhaal. Internationaal werd urenlang live verslag gedaan van de gebeurtenissen.

Bronnen[bewerken]