Verzekeraar Ageas mogelijke prooi voor Chinees conglomeraat

Uit Wikinieuws
Ageas aan het Four Seasons Hotel in Hongkong

28 juli 2018 

De Chinese investeringsgroep Foson heeft haar pijlen gericht op de Belgische verzekeraar Ageas. Volgens Bloomberg News, eerder deze week, liggen er overnameplannen ter waarde van 9,3 miljoen euro. Ageas is de grootste levensverzekeraar en op een na grootste schadeverzekeraar van België. Door het bericht steeg het aandeel van Ageas deze week met meer dan vijf procent. Maar ook de zorgen nemen toe, want is België wel beschermd tegen Chinese overnamehonger?

Analisten gaan ervan uit dat de overname er voorlopig nog niet in zit. Fosun heeft op dit moment een belang van 3% in Ageas en er bestaat ook nog de mogelijkheid dat Fosum een tweede partij opzoekt om samen Ageas op te splitsen. Vanwege de betekenis van het bedrijf voor België zal een overname daarbij vermoedelijk op politieke tegenstand stuiten. Ook kan het belang van ruim 5% van Ping An Insurance nog in de weg zitten vanwege controlerende belangen in China. Het verzekeringsbedrijf is sinds kort aantrekkelijker geworden nu het laatste hoofdstuk uit het Fortis-dossier is dichtgeslagen.

Europees leider Jean-Claude Juncker liet in september weten 'geen naïeve vrijhandelaar' te zijn en riep Europa op om te 'waken over zijn strategische belangen'. Het vormde de inleiding van zijn voorstel om overnames uit het buitenland nauwkeuriger te onderzoeken en zo nodig te blokkeren. Met "buitenland" sprak hij toen feitelijk over China. Daarnaast werpen ook allerlei landen extra barrières op, met een voortrekkersrol uit Berlijn en Londen. De weg die de Chinese overheid lijkt te bewandelen om via de economie werelddominantie te bereiken, wordt niet alleen in Europa maar ook in de VS zo beoordeeld. Daar leidde het al tot de samenwerking van de Democraten en Republikeinen in de oprichting van de waakhond Committee on Foreign Investment in the United States (en).

De zorgen om Chinese dominantie lijken echter nog ver weg in België. Hoewel Staatsveiligheid in 2016 waarschuwde voor de overname van het Chinese staatsbedrijf State Grid van de netbeheerder Eandis, was het de stad Antwerpen die de fusie op andere gronden tegenhield. Ook wist netbeheerder Elia twee royale biedingen van State Grid nipt af te wenden. In de praktijk lijken dergelijke overnames van belangrijke Belgische bedrijven met de huidige wetgeving nog steeds zeer moeilijk tegen te houden.

Bronnen[bewerken]