Uitbreiding Lelystad Airport met minstens een jaar uitgesteld

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 februari 2018 

Uitbreiding Lelystad Airport met minstens een jaar uitgesteld

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft vanmorgen tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de geplande uitbreiding van Lelystad Airport, die op 1 april 2019 een feit had moeten zijn, met minstens een jaar is uitgesteld. Een belangrijke reden hiervoor is de vrees van omwonenden voor geluidsoverlast. Met name gedurende de eerste paar jaar zullen veel vliegtuigen van en naar Lelystad Airport laag over de provincies Overijssel en Gelderland heen moeten vliegen, totdat de herindeling van het luchtruim helemaal klaar is. Dit omdat er anders problemen zouden ontstaan met het luchtverkeer van en naar Schiphol, als er zonder duidelijke herindeling hoger in het luchtruim gevlogen wordt. De ChristenUnie, die in de regering zit, pleitte in januari voor het uitstel. Minister Van Nieuwenhuizen liet toen al weten dat het niet zeker was of de geplande opening van het uitgebreide Lelystad Airport in april 2019 nog kon doorgaan.

Het uitstel is voor minstens een jaar, het staat dus niet vast dat de uitgebreide luchthaven van Lelystad in 2020 wel gereed zal zijn. Er zal de komende tijd onder meer opnieuw gekeken worden hoe het luchtruim het beste kan worden herverdeeld. Deze herindeling zou volgens de huidige planning in 2023 helemaal klaar moeten zijn.

Tot de uitbreiding van de luchthaven van Lelystad werd in 2015 besloten middels het Luchthavenbesluit Lelystad. De reden is dat Schiphol zo langzamerhand aan zijn capaciteitsplafond zit voor wat betreft het maximale toegestane aantal vluchten, waar in 2008 afspraken over zijn gemaakt. Ondertussen neemt de hoeveelheid luchtverkeer geenszins af. De luchthaven van Lelystad moet middels de geplande uitbreiding de vakantievluchten die nu nog via Schiphol verlopen gaan overnemen.

De reacties op het uitstel zijn gemengd. Actiegroep HoogOverijssel, die opkomt voor de belangen van de omwonenden, laat bij monde van haar voorzitter Jan Rooijakkers weten erg blij te zijn. Daarentegen heeft de KLM in een eerste reactie aangegeven "zeer ontstemd" te zijn over het besluit.

Bronnen[bewerken]