Naar inhoud springen

Tweede Kamer stemt raadgevend referendum weg

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 februari 2018 

Tweede Kamer stemt raadgevend referendum weg

De Tweede Kamer heeft vandaag met een meerderheid van 76 voorstemmen en 69 tegenstemmen een wet aangenomen die een einde maakt aan het raadgevend referendum. Alle vier de regeringspartijen − VVD, D66,CDA en ChristenUnie − steunen de wet. Zij hadden afschaffing van het referendum ook al opgenomen in hun regeerakkoord. Van de oppositiepartijen steunt alleen de SGP de afschaffingswet. Over een paar weken zal de Eerste Kamer zich nader over de wet buigen.

Alle oppositiepartijen, inclusief voorstander van afschaffing SGP, zijn overigens van mening dat er eerst een referendum had moeten worden gehouden over de vraag of het raadgevend referendum moet worden afgeschaft. GroenLinks had hiertoe een wetsvoorstel ingediend, dat het niet heeft gehaald. Dat ook D66 nu voor afschaffing stemt wordt als heel opmerkelijk gezien, omdat deze partij tot voor kort (om precies te zijn, totdat D66 deel ging uitmaken van het kabinet-Rutte III) juist een zeer uitgesproken voorstander was van het raadgevend referendum. Meer inspraak voor de gewone burgers is in het programma van D66 al vanaf de oprichting van deze partij een van de belangrijkste kernpunten geweest. D66 ligt nu dan ook het meest onder vuur van alle partijen die de afschaffing steunen.

Het raadgevend referendum is in Nederland tot nu toe één keer gehouden: in april 2016, waarbij het ging over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Voor 21 maart a.s. staat er nog een tweede raadgevend referendum gepland, over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017. Dat raadgevend referendum zal dus hoogstwaarschijnlijk meteen het laatste ooit zijn in Nederland.

Bronnen

[bewerken]