Storm houdt Noordwest-Europa in zijn greep en maakt slachtoffers

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 januari 2018 

De storm die over Duitsland trekt

De zware storm, die vandaag over West-Europa is getrokken, heeft slachtoffers geëist en veel schade veroorzaakt. In het oostelijke deel van Nederland kwamen twee personen om, in Waals-Brabant een vrouw en in Duitsland bij elkaar zes mensen. Daarnaast is er veel schade door omgevallen bomen en rondvliegende elementen. Daken van huizen zijn vernield en 66 vrachtwagens werden omgeblazen. In België moesten rond de honderd schoolkinderen en bejaarden worden geëvacueerd door een afgewaaid dak en de beschadiging van een ander.

Nederland[bewerken]

In Nederland vielen er slachtoffers in het oosten van het land. Er kwam een automobilist in Enschede om het leven toen een boom op zijn auto viel. In Olst overleed een vrachtwagenchauffeur toen hij een tak van de straat wilde ruimen. In Vuren vielen twee mannen door een constructie van plexiglas. Een van hen overleefde de val niet. De oorzaak van de val wordt nog onderzocht, het is nog niet duidelijk of het in verband staat met de storm.

Er is veel materiële schade, waarbij het dak van een bedrijf in Terborg en van een woningcomplex in Rotterdam waaide. Tientallen woningen in Nederland werden ontruimd omdat de constructie eerst gecontroleerd moest worden. Minstens 66 vrachtwagens werden omvergeblazen, met de nodige verkeersopstoppingen tot gevolg. Het ging vaak om buitenlandse bestuurders die de taal niet machtig zijn en daardoor mogelijk niet gewaarschuwd waren.

Het treinverkeer kwam op veel plekken stil te liggen en raakte ernstig ontregeld; ProRail kreeg meer dan 150 meldingen binnen. Vervolgens is alle treinverkeer helemaal stilgelegd en dit was tegen de avond nog steeds het geval. Vliegverkeer werd grotendeels stilgelegd. Op Schiphol werden 320 vluchten geannuleerd. In Stadskanaal kwam een bus met passagiers in de volle lengte voor een deel onder het water van een kanaal terecht.

België[bewerken]

In België viel een dodelijk slachtoffer in Graven, in Waals-Brabant, toen een boom op de auto van de bestuurster viel. De materiële schade van de storm is groot. In het Limburgse Gruitrode waaide het dak van de basisschool Royke en moesten 57 kinderen geëvacueerd worden. Het woonzorgcentrum Sint-Lucia in Turnhout moest ontruimd worden omdat de storm het dak had beschadigd; hier werden 34 mensen geëvacueerd.

De hevigste rukwinden werden gemeten in de provincie Antwerpen. Bij de brandweer kwamen vele honderden meldingen binnen, zoals over loshangende elementen van huizen en beschadigingen aan de schoorstenen. Er waren honderden meldingen van omgevallen bomen. Ook het noodnummer voor niet-dringende meldingen van stormschade − 1722 − raakte overbelast. Volgens overheidsvakbond ACOD komt dat doordat de meldingen die daar binnenkomen door dezelfde operators worden afgehandeld als de dienst 100: "Er is een noodnummer bijgekomen, maar er is niet méér personeel in dienst genomen." [1]

Duitsland[bewerken]

De storm eiste in Duitsland − waar men er de naam Friederike aan heeft gegeven − de tol van acht dodelijke slachtoffers. Onder hen bevinden zich twee brandweermannen die omkwamen tijdens hun inzet in Bad Salzungen (Thüringen) en Sundern (Sauerland). Op een camping in Emmerik aan de grens met Nederland werd een man dodelijk geraakt door een omvallende boom. Tijdens verkeersongevallen als gevolg van de storm lieten een man in Lippstadt en een man in Baden-Württemberg het leven. Ten zuiden van Brandenburg sloeg een vrachtauto om waarbij de chauffeur overleed. Twee slachtoffers van de storm overleden in het ziekenhuis: In Halle viel een 65-jarige man achter meter naar beneden vanop een dak en een 34-jarige man raakte gekneld onder een boom. [2]

De hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Bazel kon net na de grens in Duitsland niet verder door een omgevallen boom. Vanmiddag werd het treinverkeer in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen abrupt stilgelegd. Rijdende treinen mochten hun traject nog tot het volgende station afmaken. Voor de trajecten op grote afstand werd het treinverkeer over het hele land stilgelegd.

Beelden[bewerken]

Bronnen[bewerken]