Poema op de Veluwe
14 juni 2005
Op 14 juni 2005 kwam in het nieuws dat de politie een poema op de Ginkelse hei had gesignaleerd. Eerdere meldingen vonden plaats in Harskamp, Wekerom en in de buurt van de Simon Stevinkazerne. Met 50 mensen van de marechaussee en enkele jachtopzieners werd naar de poema gezocht tussen Ede, Wekerom, Bennekom en Harskamp. Het dier is voor het eerst gezien in Limburg, is waarschijnlijk afkomstig uit België en zwerft al enige jaren door het zuiden van Nederland. In België zijn in een dierentuin enkele jaren veel poema's gefokt, die o.a. aan particulieren zijn verkocht. In dit geval gaat het waarschijnlijk om een ontsnapt of in het wild uitgezet dier.
Het is evenwel de vraag of de waarneming van de poema in Limburg (1996) en op de Veluwe (2005) evenals andere recente waarnemingen van wilde dieren (leeuw in het Zeister Bos, leeuwin in de duinen van Egmond, wolf in het Waasland) niet gerekend moet worden tot het genre van het broodje-aapverhaal. Het moderne en internationaal bekende volksverhaal van wilde dieren die in een geciviliseerde omgeving rondlopen is door de Amerikaanse folklorist Jan Harold Brunvand zelfs van een titel voorzien: Big Cats (Panthers etc.) Running Wild. Het verhaal komt er doorgaans op neer dat mensen (ondeskundigen) een roofdier waarnemen waar dit niet verwacht zou worden. Er ontstaat een hype, waardoor steeds meer mensen het roofdier menen waar te nemen, ook op plaatsen waar het dier niet tegelijkertijd aanwezig kan zijn. Niet zelden wordt op basis van de verhalen een klopjacht georganiseerd door de politie die niets oplevert. Het roofdier verdwijnt na verloop van tijd spoorloos, om na enkele jaren weer (elders) waargenomen te worden. Voor de poema op de Veluwe staan nog de volgende vragen open:
- er zouden sporen zijn gevonden van een poema, maar hoe deskundig zijn de beoordelaars? Zijn alle getuigen wel in staat om het verschil te zien tussen sporen van een poema en die van een Labrador of een Sint Bernhard?
- de poema is vooral door wandelaars e.d. gezien, maar ook door de politie?
- is iedereen wel in staat om een poema te herkennen? Mensen die geconfronteerd werden met foto's van verschillende katachtigen, waren lang niet altijd in staat om de poema correct aan te wijzen.
- zijn er ook ondubbelzinnige uitwerpselen gevonden van de poema?
- een ree die zou zijn aangevreten door een roofdier (de poema?), bleek in werkelijkheid de kop afgebeten (afgesneden) te zijn. Kan dit het werk van een poema zijn? Poema's onthoofden hun prooi doorgaans niet om alleen de kop mee te nemen. Ze kelen de prooi en nemen hem in het geheel mee naar een rustige plek. In eerste instantie worden de ingewanden opgegeten, de weke voedzame delen. Daarna verstopt de poema de rest van de prooi, om daar later nog van te kunnen eten.
Op 23 juni 2005 toonde Stichting Pantera de eerste foto's van een grote katachtige op de Veluwe. De foto's zouden nabij Apeldoorn zijn genomen. Op 28 juni 2005 werden de originele foto-opnames en een video-opname van Pantera vrijgegeven. Deze beelden geven eens te meer reden tot twijfel. Met name de grootte van de katachtige doet eerder aan een verwilderde boerderijkat, dan een poema denken.
Volgens natuurfotograaf Otto Faulhaber uit Arnhem gaat het om een grote verwilderde kat, hij zag de kat maandag 19 september 2005, en slaagde erin een duidelijke foto te maken; die op woensdag 21 september gepubliceerd is in het regionale dagblad de Gelderlander. Hij ontdekte een huiskat van 'buitengewoon formaat' in de buurt van de Hulhorstweg in Beekbergen, maandagmiddag omstreeks 15.00 uur. Volgens Otto Faulhaber is het een kat, die ongeveer anderhalf keer groter is dan een gewone huiskat met de volgende geschatte afmetingen: Zeker dertig tot veertig centimeter hoog. Zo'n vijftig tot zestig centimeter lang, exclusief staart van twintig tot dertig centimeter." 'Winnie' is mogelijk een kruising van een verwilderde huiskat en de Europese wilde kat.
Bronnen
[bewerken]- [1] Artikel Gelderlander over Winnie met foto
- [2] Artikel Gelderlander van 21 september (zonder foto)