Naar inhoud springen

Peter R. de Vries beschikt over belangrijke bekentenis van Joran van der Sloot in zaak-Holloway

Uit Wikinieuws

31 januari 2008 
UPDATE: 1-5 februari 2008

Aankondiging bekentenis

[bewerken]

Op 31 januari maakte de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries bekend dat Joran van der Sloot een belangrijke bekentenis in de zaak van de verdwenen Amerikaanse scholiere Natalee Holloway zou hebben gedaan. Ook kwam er een fragment van een interview tussen Peter R. de Vries en de Arubaanse procureur-generaal Hans Mos naar buiten, waaruit dat zou zijn gebleken.

In december 2007 was deze zaak nog vanwege gebrek aan bewijs gesloten.

Peter R. de Vries was van plan om op zondag 3 februari in zijn wekelijkse televisiemisdaadprogramma (Peter R. de Vries, misdaadverslaggever) op SBS 6 uit de doeken te doen hoe het zat.

Op vrijdag 1 februari bevestigde het Openbaar Ministerie dat Joran van der Sloot inderdaad een bekentenis had afgelegd in de zaak-Holloway. De precieze inhoud van zijn bekentenis bleef nog onduidelijk.

Reactie van Joran van der Sloot

[bewerken]

Op vrijdag 1 februari zei Joran van der Sloot in een telefonische reactie in het actualiteitenprogramma Pauw & Witteman dat zijn 'bekentenis' een leugen zou zijn. Joran gaf toe dat hij een vriend had verteld dat hij het lichaam van Natalee Holloway had laten verdwijnen maar dat dat niet waar zou zijn. "Ik vertelde hem wat hij wilde horen. Het is zo dom, zo dom", aldus Van der Sloot. "Wat ik verteld heb klopt niet, dat is ook uit te zoeken." Hoe hij dat zou kunnen bewijzen, zei Van der Sloot niet te weten. De vraag waaróm hij andermaal had gelogen (eerdere verklaringen van Van der Sloot bleken onjuist), moest hij onbeantwoord laten. "Dat vraag ik mezelf ook wel af, ja", zei hij tegen Pauw en Witteman. "Je hebt geen enkele reden om mij te geloven."

Volgens Joran had hij de "wat oudere man" die hij zijn ontboezemingen had gedaan ongeveer zes maanden geleden leren kennen. "Ik vond hem een fascinerend iemand, ik was heel geïnteresseerd in hem", aldus een hoorbaar nerveuze Van der Sloot. "Hij deed ook veel dingen die ik eigenlijk niet kende, die ik nooit zou doen". Wat dat voor dingen zouden zijn, wilde hij niet zeggen. "Ik heb hem gewoon verteld wat hij wilde horen", aldus Van der Sloot. Dat verhaal kwam erop neer dat hij op het strand heeft gevreeën met Natalee Holloway, dat zij onwel is geworden en vervolgens overleden. Daarop zou hij een vriend hebben gebeld die met een bootje naar de plek des onheils was gekomen. De vriend zou het lichaam van Holloway hebben afgevoerd en in zee hebben gedumpt. "Ik ben echt gewoon een beetje getruukt", zei Van der Sloot.

Joran van der Sloot ondergedoken

[bewerken]

Op zaterdag 2 februari dook Joran van der Sloot onder op een adres waar niemand hem zou kunnen vinden. Hij was niet van plan de pers nog te woord te staan. Zijn ouders die op dit moment op Aruba verbleven, zagen geen reden om over te komen.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zei in een reactie dat hij niet onder de indruk was van de bewering van Joran van der Sloot dat zijn opgenomen verhaal over de verdwijning van Natalee Holloway een verzinsel zou zijn. De Vries herhaalde dat hij op zondag 3 februari zou bewijzen dat Joran van der Sloot wel degelijk bij Natalee's verdwijning betrokken zou zijn. Hij wilde niet zeggen of hij de vriend had getraceerd die Natalee in zee zou hebben gedumpt.

TV-uitzending en gevolgen

[bewerken]

Op 3 februari werd 's avonds vanaf half tien op de zender SBS 6 in Peter R. de Vries, misdaadverslaggever de gewraakte, met de verborgen camera opgenomen gesprekken uitgezonden. Patrick van der Eem, een uit Aruba afkomstige man, was bevriend geraakt met Joran van der Sloot en had vervolgens contact met Peter R. de Vries gezocht. Tezamen hadden ze een plan bedacht om Joran van der Sloot te laten bekennen en dit te filmen zonder dat hij hiervan af zou weten. Om dit plan te laten slagen, had Van der Eem het vertrouwen van Van der Sloot moeten zien te winnen.

In de tv-uitzending was te zien dat Joran van der Sloot tegen Patrick van der Eem vertelde dat in de bewuste nacht (30 mei 2005) de behoorlijk aangeschoten Natalee Holloway tijdens een vrijpartij opeens onwel was geworden en daarna was gestorven, althans dat veronderstelde hij. Na vergeefse pogingen te hebben gedaan haar weer tot leven te wekken, had hij haar onder een stel bosjes bij het strand neergelegd en was naar een nabijgelegen hotel gelopen en had via een buiten opgestelde betaaltelefoon een vriend opgebeld. Deze stelde nadat hij was aangekomen, eveneens vast dat ze zou zijn overleden. Hij raadde Joran aan zich van het lichaam te ontdoen omdat hij er anders problemen mee zou krijgen. Joran stemde hiermee in en deze vriend (in de uitzending was alleen zijn voornaam 'Daury' te horen) voer vervolgens met het lichaam van Natalee Holloway de zee op om haar vervolgens daarin te laten wegzinken. Joran was daarbij niet aanwezig maar was naar huis gegaan waar hij een aantal pornofilms downloadde en vervolgens zijn bed opzocht. De volgende dag ging hij gewoon naar school. Hij deelde verder mee geen moment wakker te hebben gelegen van wat er met Natalee Holloway was gebeurd en hoe hij na haar - veronderstelde - overlijden met haar dode lichaam was omgesprongen, en vond zichzelf erg slim dat hij de politie zo om de tuin had weten te leiden, onder meer door zich op zijn zwijgrecht te beroepen. Hij dacht kans te hebben op een grote schadevergoeding voor de tijd dat hij in voorarrest had gezeten.

De uitzending werd maar liefst door zeven miljoen mensen bekeken en was op maandag 4 februari het nieuws van de dag. In Drachten ontstond bij een flat een samenloop omdat men dacht - ten onrechte zo bleek later - dat Joran van der Sloot zich daar zou bevinden.

De rechter-commissaris op Aruba wilde naar aanleiding van de uitzending niet opnieuw tot arrestatie overgaan maar het Arubaanse Openbaar Ministerie dacht hier anders over en gaf aan tegen deze beslissing in hoger beroep te gaan. Het OM wil Joran van der Sloot moord of dood door schuld ten laste leggen.

In eerste instantie was het een raadsel wie de vriend was die het lichaam van Natalee Holloway in zee zou hebben laten verdwijnen; Joran zou daarbij niet aanwezig zijn geweest. Het ging om een zekere Daury Rodriguez, waarnaar de politie ondertussen naarstig op zoek was. De vriend zou niet een van de twee Surinaamse broers zijn die lang in beeld waren als medeverdachten. Later bleek deze Daury Rodriguez met justitie en de media te hebben gepraat. Hij ontkent dat hij het lichaam van Natalee Holloway in zee heeft laten verdwijnen.

Reacties in de Verenigde Staten

[bewerken]

In de Verenigde Staten kreeg deze zaak veel aandacht, zo werden bovenstaande ontwikkelingen op diverse tv-stations uitgebreid besproken. De zender ABC zond op maandagavond 4 februari een anderhalf uur durende reportage uit, in een extra aflevering van het programma 20/20.

Mogelijke doodsoorzaak

[bewerken]

De Rotterdamse hoogleraar dermatologie Ernst Stolz meent dat de mogelijke doodsoorzaak van Natalee Holloway een hevige allergische reactie zou kunnen zijn op het prostaatvocht van Joran van der Sloot.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]