Naar inhoud springen

Paus Johannes Paulus II overleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 april 2005 

Paus Johannes Paulus II overleden

Op zaterdagavond om 21:37 lokale tijd is paus Johannes Paulus II, Karol Józef Wojtyla, op vierentachtigjarige leeftijd overleden in zijn kamer aan het Sint-Pietersplein na ernstige gezondheidsproblemen. Dat meldde de Vaticaanse woordvoerder Joaquin Navarro-Valls om tien uur aan de wereld. De hele wereld is in rouw, in het bijzonder Vaticaanstad en de Poolse streek rond Krakau, waar de paus werd geboren. Rome verwacht dan ook een invasie.

Traditioneel werd met een zilveren hamertje op het hoofd van kerkvorst getikt (onder het driemaal vragen "Slaapt gij?"), om daarna het overlijden van de man bekend te maken.

Ook de Britse koningin Elizabeth rouwt om de paus. De paus wordt vrijdag 8 april bijgezet in de crypte van de St. Pieterskerk.

Impressies

[bewerken]

Een Belgische journalist getuigde hoe in Krakau mensen slaapzakken naar de kerk meenamen, hoe een vrouw, die kranten verkocht, luidop begon te huilen, en hoe een Poolse hiphopgroep alle concerten schrapte. Dit alles enkele uren voor de dood van de paus, toen de onzekerheid over zijn toestand en zelfs zijn leven nog erg twijfelachtig was.

Vaticaanstad

[bewerken]

Tienduizenden mensen brachten de nacht van 1 op 2 april al door op het Sint-Pietersplein, rouwend om de paus. Men was er niet zeker van of hij leefde of al overleden was; iedereen wachtte op nieuws over zijn toestand.

De wereld

[bewerken]

In onder meer de Filipijnen, India en Bolivia (Zuid-Amerika heeft de grootste Rooms-katholieke gemeenschap) is de rouw intens. Ook in de rest van de wereld komen mensen buiten om te bidden, of ze gaan kerken binnen...

Polen

[bewerken]

Na tien uur 's avonds, enkele tientallen minuten na het overlijden van de paus, reppen mensen zich in Polen massaal naar de kerken. Jong en oud gaan op de grond zitten bidden. In dit Europese land is de sfeer niet anders dan in Vaticaanstad.

Al 4 dagen gaan mensen massaal naar de kerk. Niet alleen ouderen, die kaarsjes aansteken, maar ook en zelfs veel jongeren. Mensen van alle rangen, standen, karakters en vakken gaan naar de kerk. Ook motorbendes en dergelijke!

België

[bewerken]

Premier Verhofstadt betuigt zijn medeleven namens alle katholieken in België en daarbuiten. Kardinaal Danneels keert terug uit China. De Belgische bisschoppen noemen Johannes Paulus één van de grootste pausen ooit. Koning Albert en zijn vrouw Paola zullen de begrafenis bijwonen.

India

[bewerken]

In dit Aziatische land is maar één procent van de bevolking christen maar toch kondigde het land drie dagen van nationale rouw af.

Verenigde Staten

[bewerken]

"De wereld is een groot moreel leider verloren", zegt president G. W. Bush.

Het leven van de kerkvorst

[bewerken]

In 1978 werd Karol Jozef Wojtyla tot paus verkozen. Hij was daarmee de 264e Romeinse kerkvorst, en de eerste niet-Italiaanse paus in 445 jaar. De paus overleefde kanker en een aanslag en leerde leven met de ziekte van Parkinson. Voor veel mensen blijft Wojtyla dan ook hét symbool van waardig oud worden.

De paus hielp mee het communisme begraven en zette zich sterk in voor oecumenische verzoening en interreligieuze dialoog. Ethisch-theologisch gezien voer hij een behouden koers. Daarbij haalde hij onder meer fel uit naar praktiserende homoseksuelen, en andere godsdiensten, waaronder de islam. Ook was hij gekant tegen het priesterschap voor vrouwen, voorbehoedmiddelen, abortus en euthanasie.

Vanaf 2000 ging de gezondheid van de, eerder atletische, paus ernstig achteruit door de, in 2003 door het Vaticaan bekend gemaakte, ziekte van Parkinson. Hij werd de laatste paar jaar daardoor ernstig gehinderd in de uitoefening van zijn ambt. Desondanks genoot hij het respect van vele gelovigen in de wereld.

Bronnen

[bewerken]