Naar inhoud springen

Paus Johannes Paulus II begraven

Uit Wikinieuws

8 april 2005 
Vandaag werd het stoffelijk overschot van paus Johannes Paulus II begraven in Vaticaanstad. De ceremonie werd naar schatting door 300.000 gelovigen en een 200-tal hoogwaardigheidsbekleders van verschillende naties bijgewoond. De Italiaanse politie was extra waakzaam om terroristische aanslagen te vermijden.

Om 7 uur werd het Sint-Pietersplein opengesteld voor de massa wachtenden die stonden aan te schuiven om deel te nemen aan deze memorabele plechtigheid. Velen onder hen hadden de nacht doorgebracht voor de poorten van Vaticaanstad dat werd klaargestoomd om zoveel mensen te kunnen ontvangen. De veiligheidsdiensten hadden verschillende maatregels genomen om terroristische aanslagen te voorkomen. Zo moesten de toeschouwers vooraleer ze het plein mochten betreden eerst in twee rijen door Metaaldetectoren. Voorts werden duizenden extra politiemensen opgeroepen uit nabijgelegen gebieden. Twee straaljagers stonden paraat om in actie te treden wanneer een vliegtuig het vliegverbod boven Rome trachtte te schenden. Als kers op de taart lag er een oorlogsschip klaar om de Italiaanse wateren te bewaken.

Om 7u30 werd het lichaam van de paus in de houten kist gelegd, samen met enkele persoonlijke attributen en een loden buis met daarin een korte beschrijving van zijn leven en zijn werk.

Wanneer alle hoogwaardigheidsbekleders zijn aangekomen begint de ceremonie. Het is ondertussen 10 uur. De plechtigheid wordt voorgegaan door kardinaal Joseph Ratzinger. Om 11 uur werd de communie uitgedeeld, dit werkje moest maar liefst door 360 priesters uitgevoerd worden die een half uur lang duizenden hosties uitdeelden aan de duizenden pelgrims.

Rond half één liep de plechtigheid af. Om 13 uur werd de kist naar de catacomben onder de Sint-Pietersbasiliek gedragen waar ze verzegeld werd en in een tweede, zinken kist werd gelegd. Deze werd nadien nog in een derde, walnoothouten kist geplaatst.

Al bij al was het een moment voor de geschiedenisboeken. Het gebeurt niet vaak dat een paus zo'n emotionele uitvaart krijgt. Eén ding is zeker; de wereld zal paus Johannes Paulus II niet gauw vergeten zijn.

Bronnen

[bewerken]