Openbaar Ministerie eist taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen tegen wegblokkeerders
12 oktober 2018
Het Openbaar Ministerie heeft strafeisen uitgesproken tegen 34 verdachten van de blokkade vorig jaar november van de A7 bij Joure. Ze worden onder meer beschuldigd van opruiing, intimidatie, het inperken van rechten van anderen en het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid. Tegen Jenny Douwes, degene die wordt gezien als de voornaamste aanstichtster, is drie maanden celstraf en een taakstraf van 240 uur geëist. Zij werd door het OM een "boegbeeld zonder schip" genoemd. Een andere verdachte die al eerder is veroordeeld vanwege o.a. brandstichting, is veroordeeld tot zes maanden celstraf waarvan drie voorwaardelijk.
De nu veroordeelde wegblokkeerders wilden met hun actie vorig jaar tijdens de Sinterklaasintocht een groep anti-Zwarte Piet-demonstranten, die lid waren van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, tegenhouden. De anti-Zwarte Piet-actiegroep was op weg naar Dokkum, waar op dat moment de landelijke intocht plaatsvond. De veroordeelden kunnen overigens van buitenaf op veel bijval rekenen.
Douwes zegt dat ze vorig jaar geen idee had de ze iets strafbaars deed. Advocaat Tjalling van der Goot kan zich niet vinden in de werkwijze van het OM. Hij vindt dat de verdachten geheel moeten worden vrijgesproken, omdat ze volgens hem niets anders deden dan hun mening ergens over uiten.
Twee leden van Kick Out Zwarte Piet eisten gisteren een schadevergoeding van 7.300 euro, onder meer vanwege de schade die aan hun bus werd aangericht.
De rechter doet over enkele weken definitief uitspraak.
Bronnen
[bewerken]- NOS Nieuws, "OM eist voorwaardelijke celstraf tegen 'boegbeeld' A7-blokkade", 12 oktober 2018
- de Volkskrant, "Eis: taakstraffen voor A7-blokkeerders", Jurre van den Berg, 12 oktober 2018
Gerelateerd
[bewerken]- Burgemeester Dokkum verbiedt anti-Zwarte-Piet-demonstratie, 18 november 2017