Nobelprijs naar drie laserwetenschappers
5 oktober 2018
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar drie wetenschappers, namelijk de Amerikaan Arthur Ashkin, de Fransman Gérard Mourou en de Canadese Donna Strickland. Deze laatste wordt hiermee de derde vrouw die deze Nobelprijs in de wacht sleept, terwijl de 96-jarige Ashkin de oudste laureaat wordt die met een Nobelprijs wordt onderscheiden. Hij slaagde als eerste erin om kleine deeltjes, zoals virussen, te vangen tussen laserstralen. Mourou en Strickland bouwden de meest intensieve laserstraal die geen schade aanricht. Deze wordt onder andere gebruikt in de behandeling van bepaalde oogaandoeningen.
De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat naar twee immunologen, de Amerikaan James Allison en de Japanner Tasuku Honjo voor het ontwikkelden een nieuwe immuuntherapie tegen kanker. James Allison ontdekte dat bij het eiwit CTLA-4, die als taak heeft te voorkomen dat het immuunsysteem op hol slaat, de remmende werking uitgezet kan worden. Hiermee kan het eiwit ingezet worden om kankercellen aan te vallen. Tasuku Honjo ontdekte vergelijkbaar effect bij een ander eiwit, PD-1.
De Nobelprijs voor Scheikunde wordt dit jaar toegekend aan een Amerikaanse, en deels aan een Amerikaan en een Brit. De Amerikaanse Frances Arnold krijgt de Nobelprijs voor haar onderzoek naar de gestuurde evolutie van enzymen; de Amerikaan George Smith en de Brit Gregory Winter voor hun werk op het gebied van bacteriofagen. Arnold is pas de vijfde vrouwelijke winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde.
Bronnen
[bewerken]- NOS.nl, "Nobelprijs Geneeskunde voor 'mijlpaal in strijd tegen kanker'", 1 oktober 2018
- NOS.nl, "Nobelprijs Natuurkunde dit jaar ode aan de laser", 2 oktober 2018
- NOS.nl, "Nobelprijs voor Scheikunde naar onderzoek voor groene chemische industrie", 3 oktober 2018