Nederland teruggefloten om schendingen mensenrechten op Sint Maarten
10 oktober 2018
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Nederland teruggefloten vanwege de schendingen van de mensenrechten in de Pointe Blanche-gevangenis op Sint Maarten. Nederland heeft de verantwoordelijkheid daarvoor altijd weggewuifd en als een zaak voor de regering van Sint Maarten beschouwd. Ondanks de zelfstandige status van Sint Maarten houdt het Europese Hof Nederland verantwoordelijk voor de schendingen als verdragspartner van het Hof.
De zaak werd aangespannen door de Siciliaanse casino-eigenaar Francesco Corallo die de omstandigheden in de gevangenis inhumaan noemt. Hem is nu een schadevergoeding van vijfduizend euro toegekend en een even groot bedrag ter vergoeding van de proceskosten. Nederland is ook al eerder aangesproken op de omstandigheden in Pointe Blanche. Namelijk in 2016, toen James Murray dertig jaar had vastgezeten terwijl bijna niemand naar hem omgekeken had.
Niet alleen op Sint Maarten, maar ook op Aruba en Curaçao wordt geklaagd over de slechte omstandigheden in de gevangenissen. In alle drie gevallen gaat het om landen die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren. Hierdoor heeft de uitspraak invloed op alle zes Antillen.
Bronnen
[bewerken]- NOS Nieuws, "Nederland op de vingers getikt wegens mensenrechtenschending Sint Maarten", 10 oktober 2018
- Caribisch Netwerk, "Nederland blijft schending mensenrechten afschuiven op Sint-Maarten", Natasja Gibss, 13 maart 2017