Klimaatrapport voorspelt verschroeiende hitte en droogtes

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 januari 2017 

De gemeten maximumtemperatuur per land in Europa tijdens de zomermaanden van 2015
De opwarming van de aarde in 60 jaar

Het klimaatrapport van 2016 dat het Europees Milieuagentschap publiceerde voorspelt heel wat klimaatsveranderingen. Voornamelijk de mediterraanse streken zullen worden getroffen door de voortschrijdende opwarming van de aarde, maar ook het noorden ontsnapt er niet aan.

Het rapport toont aan dat Europa geteisterd zal worden door tal van nieuwe ziektes die hier hun intrede zullen maken. Men verwacht een forse toename van de lymeziekte die verspreidt wordt door de teek. Het beestje rukt op naar de noordelijk gelegen Scandinavische gebieden. Daarnaast weet de tijgermug ook het vaste land te bereiken. De mug werd al eerder, weliswaar in mindere mate, gespot aan de kustgebieden en verspreidt onder meer de knokkelkoorts. Tot een grote plaag kwam het echter nog niet. De zandvlieg verspreidt dan weer de infectieziekte.

Niet enkel uitheemse insecten zorgen voor ongerustheid. Ook voor de landbouw kan een temperatuurverhoging drastische gevolgen hebben. In de koudere periodes als de winter zullen die te maken hebben met een wateroverschot door de stijgende zeespiegel, en in de zomermaanden met een tekort. De traditioneel droge regio's zoals de uitgestrekte landbouwzones rond Lyon zullen het het zwaarst te verduren krijgen. Een temperatuurstijging van slechts enkele graden kan de grond als het ware in een 'woestijn' veranderen.

Er worden meer stormen en overstromingen verwacht. Landen die aan zee liggen, zoals Nederland, zijn wat dit betreft zeer kwetsbaar en voeren al heel lang strijd tegen het water. In België werkt men sinds 2010 aan de ophoging van de kust door het aanvoeren van extra zand. Daarvoor werd een plan ontwikkeld om de kuststreek de komende 50 jaar te vrijwaren van een superstorm. Ook zandbanken op zee worden ter bescherming opgehoogd.

Verder voorspelt het klimaatrapport de toename van het aantal bosbranden, afname van het gletsjers en de verschroeiende hitte waar mensen zullen in moeten leven.

Bronnen[bewerken]