Iers Hooggerechtshof stuurt rechtszaak over datatransfer van Facebook naar Hof van Justitie van de Europese Unie

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 oktober 2017 

Iers Hooggerechtshof stuurt rechtszaak over datauitwisselingtranfer van Facebook naar Hof van Justitie van de Europese Unie

In een rechtszaak over privacybescherming van de Data Protection Commissioner (toezichthouder voor gegevensbescherming) Helen Dixon tegen Facebook heeft een rechter van het Ierse Hooggerechtshof besloten de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. De zaak draait om de bescherming van gegevens en berichten en of deze informatie op Amerikaanse servers opgeslagen mag worden. Plaatsing op Amerikaanse servers maakt de informatie toegankelijk voor de Amerikaanse massa-surveillance, terwijl bij opslag op Europese servers de privacy veel beter gewaarborgd is.

Vele bedrijven sturen nu standaard informatie door naar Amerikaanse bedrijven en servers, zoals bijvoorbeeld internationale kredietkaart-transacties. Een verbod op het doorsturen van zulke gegevens kan aanzienlijke moeilijkheden opleveren voor bedrijven. Volgens Facebook kan het zelfs een bedreiging zijn voor de groei van de economie, met name in Ierland.

Privacy-activisten als Edward Snowden en Max Schrems hebben al gewezen op ernstige privacy-problemen wanneer zulke informatie onder de Amerikaanse veiligheidswetten komt te vallen. Het Hooggerechtshof, bij monde van rechter Caroline Costello, stelde dat de zorgen van de Data Protection Commissioner terecht zijn.

Costello stelde "Union law guarantees a high level of protection to EU citizens as regards the processing of their personal data within the EU. They are entitled to an equivalent high level of protection when their personal data are transferred outside the European Economic Area." Dat was de reden dat rechter Costello de zaak voorgelegd heeft aan het Hof van Justitie van de Europese Unie voor een beslissing over wettelijkheid van de huidige regelingen. Een eerder akkoord over het uitwisselen van gegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, "Safe Harbour", werd grotendeels buiten werking gesteld door het Hof van Justitie.

De Verenigde Staten kwamen met een nieuw voorstel, "Privacy Shield", om de Europese zorgen weg te nemen. Nieuw daarbij was onder meer een ombudsman. Rechter Costello is echter niet van mening dat een ombudsman de zorgen weg kan nemen omdat de Amerikaanse wetgeving de mogelijkheid bied om Europese informatie op te eisen van internationale bedrijven als de nationale veiligheid dat vereist.

De Amerikaanse overheid is bezorgd over het besluit van Costello en verzoekt of haar opinie ook meegenomen kan worden in het besluitvormingstraject. Facebook, dat zijn Europese hoofdkwartier in Dublin heeft, overweegt ook in beroep te gaan tegen de doorverwijzing naar het Europees Hof van Justitie.

Bronnen[bewerken]