Naar inhoud springen

Grondaanval van Israël op Gazastrook

Uit Wikinieuws

3 januari 2009 

Gazastrook

Na in het kader van Operatie Gegoten Lood (Hebreeuws: מבצע עופרת יצוקה‎ - Mivtza Oferet Yetzukah) een weeklang bombardementen (begonnen op 27 december 2008) op doelen van Hamas in de Gazastrook te hebben uitgevoerd, trekken Israëlische grondtroepen 's avonds het Palestijnse gebied binnen om tegen de terreur- en verzetsorganisatie te vechten. Israël wil de raketlanceerinstallaties van Hamas vernietigen en de Hamasleiders gevangennemen of doden.

Het Israëlische leger is de Gazastrook in het noorden binnengegaan; de raketlanceerinstallaties zijn vooral daar te vinden. Aan de inval gingen uren van artilleriebeschietingen vooraf om de weg vrij te maken voor tienduizend Israëlische soldaten. Daartoe waren de afgelopen dagen een groot aantal reservisten gemobiliseerd. Israël is van plan nog meer reservisten op te roepen. Het is niet de bedoeling dat de Gazastrook permanent zal worden bezet.

Israël heeft ook de marine ingezet die vanuit zee de noordelijke Gazastrook beschiet om zodoende te proberen te verhinderen dat Hamasstrijders zich naar het zuiden verplaatsen.

Ondanks de inval bleef Hamas doorgaan met het afschieten van raketten op Israël. In de nacht van 3 op 4 januari is het tot hevige gevechten gekomen tussen Israëlische soldaten en Hamasstrijders.

Een voorstel van Arabische landen tot een staakt-het-vurenresolutie door de VN-Veiligheidsraad werd door de Verenigde Staten met een veto getroffen. De VS zijn namelijk bang dat Hamas zich daar niet aan zal houden.

Het aantal doden aan Palestijnse zijde sinds Israël eind december met luchtaanvallen begon, bedraagt over de 450. Aan Israëlische zijde zijn er nauwelijks doden gevallen. De leefomstandigheden in de Gazastrook zijn volgens de Verenigde Naties erg slecht geworden.

Bronnen

[bewerken]