Naar inhoud springen

Ernstige inbreuken op de voedselveiligheid: erkenning slachthuis Veviba wordt ingetrokken

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 maart 2018 

Ernstige inbreuken op de voedselveiligheid: erkenning slachthuis Veviba wordt ingetrokken

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft ernstige inbreuken op de voedselveiligheid vastgesteld bij slachthuis Veviba in Bastogne.

Het merendeel van de gecontroleerde vleeswaren was niet in orde met de voorschriften die er op dat vlak bestaan. Er werd ook vlees aangetroffen dat niet geschikt is voor de menselijke consumptie. Ook was er gesjoemel met etikettering van de houdbaarheidsdata van het vlees. Het rapport van het FAVV liet minister van Landbouw Denis Ducarme geen andere mogelijkheid dan de vergunning van Veviba woensdag op te schorten. Volgens de minister zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat de voedselveiligheid in gevaar is.[1]

Quote begin
De vastgestelde wanpraktijken zijn absoluut onaanvaardbaar voor Delhaize en hebben het vertrouwen in alle ondernemingen van de Veviba Groep op een onherstelbare manier geschonden.

— Delhaize
Quote einde

Colruyt en Delhaize hebben alle producten van de Veviba Groep uit de rekken gehaald. Beide supermarktketens schorten ook alle samenwerking met de groep op. Voor Delhaize zijn de wanpraktijken onaanvaardbaar en zet de samenwerking met de Veviba Groep definitief stop. "Gebeurtenissen zoals deze schaden onze reputatie, en die van de hele keten. We overwegen daarom verdere juridische stappen", aldus een perscommuniqué van Colruyt. Delhaize wil eveneens juridische stappen ondernemen.

Veviba Groep bestaat uit enkele slachthuizen waaronder slachthuis Adriaens in Zottegem, Lanciers in Rochefort, maar ook slachthuis Verbist uit Izegem, waar vorig jaar feiten van dierenmishandeling aan het licht kwamen. Delhaize had de samenwerking met het Izegemse slachthuis al stopgezet, en doet dat nu ook voor de hele groep. De Veviba Groep is goed voor zo'n 26% van alle rundvleesslachtingen in België. In Nederland levert het bedrijf vlees aan Makro, in Luxemburg aan Auchan en Cactus. Ook zij beslisten het vlees uit de schappen te halen.[2]

Carrefour, dat producten afneemt van slachthuis Adriaens, schort de samenwerking tijdelijk op: "We zijn niet betrokken bij het vleesschandaal omdat we geen vlees afnemen van het bedrijf Veviba. Maar we willen geen twijfel doen ontstaan bij de consument over de kwaliteit van de producten die we aanbieden, daarom schorten we de samenwerking met Adriaens tijdelijk op", luidt het.

Quote begin
We zaten aan lange tafels te werken. Daar moesten we het vlees verpakken in kleinere porties. Het gebeurde vaak dat we al roken dat het vlees rot was. Maar we mochten het niet weggooien.

— Getuigenis van ex-werknemer Veviba
Quote einde

Een ex-werknemer van Veviba getuigt dat hij instructies kreeg rotte delen in voorverpakt vlees te maskeren. Wanneer dat niet lukte moesten de werknemers kruiden aanbrengen op het vlees. "Zo eet de klant rottend vlees, zonder dat hij het weet", aldus de voormalige werknemer. Ook de hygiëne, zoals het spoelen van de werkbakken, wordt volgens hem niet uitvoerig gedaan.

In 2016 was er nog een klacht geuit vanwege vermeende economische fraude door het voedselagentschap van Kosovo. Het land heeft ook bedrijven die afnemer zijn van Veviba.[3] Ook daar werd er gesjoemeld met etikettering. Het zou gaan om oud vlees uit 2004, die twaalf jaar later naar Kosovo is geëxporteerd. Alhoewel de smaak van oud vlees minder is, betekent het - op voorwaarde dat het vlees op -18° bewaard wordt - op zich geen gevaar voor de volksgezondheid.[4]

Ook een ander slachthuis, namelijk Vanlommel uit Olen, heeft in augustus vorig jaar oud vlees naar dezelfde groothandel Euro IDA uit Kosovo gestuurd. De lading werd evenwel aan de Kosovaarse grens onderschept. Volgens commercieel directeur Johan Heylen was er geen kwaad opzet in het spel en berustte het op een menselijke fout. Hij zegt ook dat er niet gesjoemeld is met de houdbaarheidsetikettering. Het bewuste vlees was een maand over tijd. [5][6]


Bronnen

[bewerken]