Naar inhoud springen

Dodelijke aanval op vissers was mogelijk wraakactie

Uit Wikinieuws

3 mei 2018 

De dodelijke aanval die zes dagen geleden op vissers voor de Surinaamse kust plaatsvond, zou gaan om een afrekening op Guyaanse vissers. De aanval werd op vier vissersboten uitgevoerd.

Zestien vermiste vissers zijn nog steeds niet terecht. Wel zijn drie levenloze lichamen gelokaliseerd. Ze werden gisteren gezien in de buurt van de Wia Wia Bank en zijn nog niet geïdentificeerd. De verwachting is dat ze alle zestien niet meer levend teruggevonden worden. Van drie vissers wordt verteld dat ze met een autoaccu aan de benen overboord zouden zijn gegooid.

Vier vissers, onder wie de kapitein, konden vluchten. Een van hen vertelde vanuit open zee naar land terug te zijn gezwommen. Hij was gewond door snijwonden op zijn armen en zijn rug.

Volgens de Guyaanse krant Kaieteur News (en) zou het om een wraakactie van een Guyaanse roversbende gaan. De aanleiding zou zijn dat enkele weken geleden hun leider werd doodgeschoten tijdens een aanval op vissersboten. Uit wraak zouden de bendeleden de brute aanval hebben uitgevoerd op de vissers. De slachtoffers zijn Guyaanse vissers die vislicenties hebben gehuurd van hun Surinaamse collega's. Ze wonen veelal ook in Suriname, waar ze ook hun vis vermarkten. Daarnaast wordt er geregeld illegaal vis gevangen.

Er is woede en wanhoop onder de achtergeblevenen over de trage reactie van de Surinaamse autoriteiten om de daders en de vermiste vissers te achterhalen. Het heeft anderhalve dag geduurd voordat de kustwacht erop uitgevaren is om de slachtoffers te zoeken. Een helikopter kon niet meteen op zoektocht gaan, omdat een beambte eerst duizend US-dollar nodig had om brandstof te kunnen kopen. Tussen Suriname en Guyana zou er in het algemeen weinig communicatie plaatsvinden. Daarnaast wordt de autoriteiten laksheid verweten. In het land gingen de feestelijkheden van de 1-meiviering gewoon door en president Bouterse heeft het staatsbezoek naar Brazilië er ook niet om afgeblazen.

De kustwachten en politie van beide landen zijn inmiddels op zoek naar de daders, van wie de namen vrijgegeven zijn als Bolo, Dick, Sanbat en Crackhead. De laatste wordt gelieerd aan het Visserscollectief van Rosignol (en) in Guyana.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]