Naar inhoud springen

Bombardier schrapt 160 jobs in vestiging Brugge

Uit Wikinieuws
Bombardier schrapt 160 banen

5 mei 2017 

De toekomst van de Brugse vestiging van Bombardier is onzeker. Het directiecomité maakte tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend dat er 160 werknemers worden ontslagen.

Treinfabrikant Bombardier zit al langer in financiële problemen. Door een tekort aan orders moet het bedrijf jobs schrappen. 90 arbeiders en 70 bedienden worden ontslagen. Ook 40 tijdelijke contracten worden stopgezet.

Bombardier Brugge komt in handen van de vestiging in het Franse Crespin. De Brugse afdeling zal in de toekomst enkel nog eindassemblage en testen uitvoeren. De laswerken, constructie en schilderwerken verhuizen in hun geheel naar Crespin.

Volgens Bombardier is de herstructurering van cruciaal belang om de Brugse vestiging open te houden. Maar de vakbonden zien het somber in, en verwachten dat de fabriek op termijn zal sluiten.

Bombardier heeft nog slechts één order van de NMBS openstaan voor het produceren van nieuwe M7 dubbeldekstreinen. Vanuit de directie wordt ook gehoopt op een nieuw order voor 146 kusttrams in opdracht van De Lijn. De bestelling voor trams was oorspronkelijk aan het Spaanse CAF toegewezen, maar Bombardier diende met succes een klacht in bij de Raad van State.

In de jaren '70, toen de fabriek nog La Brugeoise heette, telde het nog 3000 werknemers. Tegenwoordig werken er amper 450 mensen. Volgens het Gemeenschappelijk vakbondsfront zou Bombardier bewust toewerken naar een uiteindelijke sluiting van de vestiging.

Nog voor het slechte nieuws werd meegedeeld, heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront het werk stilgelegd. Komende maandag zal er besproken worden welke acties ze zullen ondernemen tegen de beslissing. Er wordt gehoopt op steun van zowel de Federale als Vlaamse regering, en de garantie dat de orders van de NMBS wel degelijk in Brugge zullen doorgaan.

Minister van werk Kris Peeters wil samen met de Vlaamse regering het banenverlies binnen de perken houden. "Het is belangrijk dat we samen de zaak aanpakken en duidelijke taal spreken aan Bombardier", aldus Peeters. Vlaams minister-president Geert Bourgeois beweert echter alles gedaan te hebben wat hij kon. "Het gaat om een strategische beslissing waar we als Vlaamse regering niets aan kunnen doen".

Burgemeester Renaat Landuyt vindt dat beide regeringen niet genoeg actie hebben ondernomen om Bombardier op andere gedachten te brengen. "Dit nieuws komt zeer hard aan".

Update 10 mei 2017 

Bombardier Brugge ligt een week na de aankondiging van banenverlies er nog steeds verlaten bij. Al voor meer dan een week ligt de productie stil. Voor de fabriek is er een piket opgesteld. Volgens de vakbonden zal dat ten minste nog tot maandag duren. Dan gaan er opnieuw gesprekken door met de directie.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]